Restaurarea mănăstirii de la Românești avansează
Articol de Radio Timișoara, 12 aprilie 2023, 17:00 / actualizat: 13 aprilie 2023, 6:04
Mănăstirea de la Românești se află într-o fază avansată cu în privința lucrărilor de reabilitare. În momentul de față au fost zidăria și acoperișul.
Cunoscută drept „Voronețul Banatului”, biserica este pregătită deja pentru a fi pictată pe exterior.
Măicuța Harisa, stareța mănăstirii, spune că nu poate avansa o dată când va începe sau când va fi finalizată pictura bisericii, deoarece aceasta se va face în momentul în care vor fi bani, care se strâng din donații de la credincioși
“O s-o pictăm la fel cum a fost înainte. Era pictată după modelul bisericilor din Moldova, nu era ceva deosebit. Ce a fost de făcut deasupra, acoperișul, am făcut totul”, spune stareța Harisa Cruceanu.
Acum la mănăstirea Românești locuiesc călugărițe, după ce vreme de un secol a fost sălaș de călugări. Hramul acestui lăcaş monahal este Sfântul Ilie, sărbătorit la 20 iulie.
Începuturile acestei mănăstiri datează de aproape un secol în urmă, respectiv anul 1910 şi este legat de episcopul Miron Cristea, viitorul patriarh al României, care cu ocazia unei vizite canonice prin parohiile din zona Româneşti a fost profund impresionat de frumuseţea naturală a acelor locuri și a hotărât zidirea unei mănăstiri în zona respectivă. Temelia bisericii acestei mănăstiri s-a pus în anul 1912.