Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Rețeta distrugerii fabricii de brânzeturi de la Liebling, înființată în 1921

Localitatea Liebling din județul Timiș era, pe vremuri, celebră în toată țara pentru brânzeturile produse aici. Înființată încă din anul 1921 de familia Neumann, fabrica de brânzeturi procesa laptele adus de crescătorii de vaci din întreaga zonă.

Rețeta distrugerii fabricii de brânzeturi de la Liebling, înființată în 1921

Articol de Radio Timișoara, 9 mai 2018, 08:36

Perioada de glorie a cunoscut-o după naționalizare când producția a crescut și s-a diversificat foarte mult, își amintește Onculov Stanco, ultimul tehnolog al fabricii.

“Capacitatea de procesare era de la 5.000 la 15.000 de litri. Făceam telemea, cașcaval, impropriu zis, erau brânzeturile fermentate, brânza Moeciu, Mureșana, Ozana, smântână și, bineînțeles, brânza de burduf care era de marcă”, spune timișeanul.

Fabrica a traversat cu succes perioada interbelică, perioada comunistă, dar, din păcate, a eșuat după 1989. Aici au lucrat, de-a lungul vremii, 15 -20 de oameni, iar produsele s-au bucurat de un succes real pe piață pentru că au înglobat foarte multă manufactură. În aceste condiții, falimentul ar putea părea un mister. Și totuși, onculov Stancu a identificat cauza eșecului.

“Greșeli de management. A fost o perioadă de început, am intrat și noi ca și alții – alte industrii și alte fabrici – în degringoladă, după aceea a început în ’93, ’94, ’95 o revigorare, atunci a început politicul să își bage coada, a numit conduceri. Să nu spun că în loc de lăptari am avut la conducere cantori și așa mai departe”, spune Onculov Stanco.

Din 2001, fabrica de la Liebling are porțile închise. Cât despre utilaje, acestea sunt demult istorie.

“Ce s-a putut s-a furat, ce nu s-a furat s-o vândut, ce nu s-a vândut s-a distrus, ruginit mai puțin că și rugina au vândut-o. Tot. Clădirea s-a vândut, e a unui întreprinzător și acum văd că și el vrea să o vândă”, spune timișeanul.

Aici se încheie povestea fabricii de la Liebling care seamănă cu povestea atâtor fabrici dispărute în ultimii 30 de ani.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară