Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a schimbat tabloul electric după 60 de ani
Tabloul electric principal al Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, care asigură funcţionarea sistemului electric din întreaga unitate medicală, a fost schimbat după 60 de ani.
Articol de Radio Timișoara, 11 octombrie 2021, 15:11
Înlocuirea a durat 15 ore și a necesitat amplasarea unui generator de mare putere de la ISU Banat, care a preluat, practic, alimentarea electrică a unităţii sanitare pe timpul operaţiunii.
“Înlocuirea tabloului electric principal era esenţială. Riscam în orice moment să se producă un scurt circuit şi instalaţia să ia foc. A fost o operaţiune complicată, care a necesitat multă atenţie şi expertiză. Înlocuirea acestui tablou a fost una dintre soluţiile propuse de specialiştii Universităţii Politehnica Timişoara, care au realizat în urmă cu câteva săptămâni un bilanţ energetic, o evaluare a sistemului electric şi au apreciat că este necesară schimbarea acestuia. Nu este însă totul. Va trebui, în cele din urmă, modernizat întreg circuitul electric din spital, care nu doar că este foarte vechi, dar în aceste zile este şi suprasolicitat. Practic, în fiecare salon avem pacienţi care au nevoie de oxigen suplimentar, iar aparatele de high-flow şi de ventilaţie noninvazivă duc la o suprasarcină asupra sistemului electric managerul spitalului, Cristian Oancea.
Managerul de la “Victor Babeș” mai spune că este imposibil de realizat reabilitarea completă a rețelei de alimentare cu energie electrică atât timp cât există un număr mare de pacienți care nu pot fi mutați.
Noul tablou electric include diferenţiale de tensiune, un întrerupător general de 1.000 de amperi, 10 întrerupătoare de tip diferenţial care au o siguranţă şi o sensibilitate mărite la fluctuaţiile de curent şi mai multe siguranţe cu un amperaj cuprins între 40A şi 100A.
Tabloul electric a costat 12.000 de euro, bani obținuți cu ajutorul fundației Spitalului Victor Babeş.