STUDIU: Conținut ridicat de sare și multe E-uri în ketchup-ul din comerț
Știi ce fel de ketchup cumperi? Un studiu realizat recent în România arată că multe din produsele de tip ketchup au un conținut mare de sare, și multe E-uri.
Articol de Carla Chiu, 11 martie 2015, 13:41
Studiul a fost realizat de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – InfoCons, pe etichetele produselor ce se găsesc pe piața din țară.
În cadrul studiului au fost analizate etichetele de pe 26 de produse tip ketchup, din diferite supermarket-uri din întreaga țară.
Potrivit InfoCons, în cazul celor 26 de produse, numărul de E-uri variază între 1 și 9.
– 30.76 % din produsele analizate au in continut 5 E-uri;
– 25 % din produsele analizate au in continut 2 E-uri;
– 23.07 % din produsele analizate au in continut 4 E-uri;
– 7.69 % din produsele analizate au in continut 1 sau 7 E-uri;
– 3.84 % din produsele analizate au in continut 6 sau 9 E-uri.
În ceea ce privește conținutul de sare din cele 26 de produse analizate, datele studiului arată că, în 100 de grame de ketchup există între 1,9 și 2,8 grame de sare, iar cantitatea de sare variază în funcție de marca produsului. De asemenea, din cele 84.61 % de produse care au inserat pe etichetă și valorile energetice /100g, acestea se situează între 31 kcal și 141 kcal.
Studiul face parte dintr-un proiect amplu de informare asupra produselor comercializate atât pe piața românească, cat și pe cea europeană, derulat de Asociația Natională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România.