Studiu: Oceanele lumii, sufocate de deşeuri din plastic
Aproximativ opt milioane de tone de deşeuri din material plastic au ajuns în apele oceanelor în anul 2010 provenind de la populaţiile din 192 de ţări care trăiesc la cel puţin 50 de kilometri faţă de coastă, arată un studiu publicat joi în revista Science. Este prima dată când cercetătorii au cuantificat cantitatea de deşeuri deversate în oceane în fiecare an în lume, informează France Presse şi Reuters. În 2010, aceste ţări au produs în total 275 de milioane de tone de deşeuri de plastic, din care opt milioane de tone au ajuns în oceane. Aceasta reprezintă echivalentul a cinci saci de gunoi plini cu deşeuri de plastic la fiecare 30 de centimetri de-a lungul coastelor celor 192 de ţări studiate, a explicat Jenna Jambeck, profesor de ingineria mediului la Universitatea din Georgia, principalul autor al cercetării.
Articol de Carla Chiu, 14 februarie 2015, 10:00
Oamenii de ştiinţă au studiat mai întâi toate resturile de plastic aruncate în oceane provenind de pe uscat, din nave şi din alte surse pentru a elabora modele de calculator. ‘Foarte repede a devenit evident că proasta gestionare a tratării deşeurilor este principala cauză a acestei poluări în creştere’, a declarat Roland Geyer, profesor de ştiinţele mediului la Universitatea California din Santa Barbara.
Poluarea cu deşeuri din plastic a fost menţionată pentru prima dată în literatura de specialitate la începutul anilor 1970 şi de atunci nu a existat nici o estimare riguroasă a acestui fenomen, a declarat Kara Lavender Law, profesor la ‘Sea Education Association’ în Massachusetts.
Odată cu dezvoltarea economiei, gradul de utilizare a plasticului a crescut în toate ţările, producţia materialului utilizat la fabricarea de articole de plastic de unică folosinţă ajungând la 299 milioane de tone în 2013, adică o creştere cu 647% în raport cu anul 1975. Astăzi, un american produce în medie două kilograme de deşeuri pe zi, din care 13% sunt din plastic.
Estimarea cantităţii deşeurilor aruncate în oceane nu este decât o parte a acestei probleme, pentru că din opt milioane de tone, doar 245.000 de tone plutesc la suprafaţă, restul aflându-se pe fundul apelor.
Experţii au tras un semnal de alarmă în ultimii ani în legătură cu efectele poluării cu materiale plastice, care ucid un număr imens de păsări şi mamifere marine, broaşte ţestoase şi alte vietăţi ca urmare a distrugerii ecosistemelor în care acestea trăiesc.
Datele incluse în studiu s-au bazat pe informaţii provenind inclusiv de la Banca Mondială privind cantitatea de gunoi generată de fiecare persoană din toate statele care au coaste maritime, densitatea populaţiei de coastă, cantitatea de deşeuri de plastic produsă de ţările analizate şi calitatea practicilor de gestionare a deşeurilor.