Tinerii redescoperă graiul bănățean la Muzeul Satului din Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 3 noiembrie 2018, 12:49
Muzeul Satului Bănățean din Timișoara se dovedește a fi casă bună pentru tinerii pasionați de graiul bănățean, de tradiția populară din Banat și chiar de meșteșugurile tradiționale.
Demersul are la origine Festivalul condeierilor plugari și s-a concretizat în cenaclul numit Tinere condeie. Responsabilitatea de catalizator și îndrumător pentru tinerele condeie și-a asumat dr.etnolog Maria Mândroane.
“Eu am învățat de la înaintașii condeieri că dacă nu îți aduc în loc urmași și nu îi înveți ce să facă și nu le dai un exemplu de creație și de viață, această mișcaren u poate să aibă viață. Această mișcare durează de o sută de ani, iar intenția noastră este să o ducem încă o sută de ani, pregătim tinere vlăstare, le descoperim, le aducem în cenaclu pentru că, se știe foarte bine, că tinerii nu mai au o cultură populară, în școli nu se mai învață ce este tradiția, ce este identitatea noastră de neam. Facem mai multe lucruri în cenaclu. Creație, proză, poezie în grai și chiar meșteșuguri”, spune Maria Mândroane.
Între vocile tinere descoperite care au urcat repede treptele consacrării în lumea poeziei dialectale bănățene, se numără și Florina Colgea, care a găsit la Muzeul Satului locul potrivit pentru a-și cultiva și îmbogăți pasiunea pentru grai.
“Mi s-a părut normal să fac ceva pentru graiul meu de acasă. Aici este un loc foarte bun pentru a face lucrul acesta. Este cu atât mai important cu cât se adresează tinerilor. Copiii trebuie să își cunoască graiul bunicilor, rădăcinile, să știe de unde vin ca să poată construi un viitor”, spune Florina Colgea.