Trupul neînsuflețit al lui Petrică Mâțu Stoian va fi depus astăzi la sediul Ansamblului „Maria Tănase”
“Exodul marilor valori ale culturii și artei spre Cer, pare să fie fără oprire…După ce începutul lunii octombrie a îndoliat Banatul, “țara“ lui Petrica Moise, urmat nemilos de fiica sa Lia, ducându-i pe amândoi spre îngeri, acum un noiembrie nemilos este udat nu numai de ploile din cer, ci și de lacrimile de bun rămas față de un alt mare interpret: Petrică Mâțu Stoian. Nu trebuia sa fii decât OM, din orice colț al României, ca să trăiești cu sufletul plin de bucurie veselia cântecelor sale de și despre viață! Om hâtru din Oltenia de munte și din România de dor, cu zâmbetul bonom întipărit pe față, a arătat încă o dată, că moartea nu se uită în buletin sau în sufletul celui pe care ni-l răpește!
Articol de Daniela Bacila, 8 noiembrie 2021, 12:50
La fel ca și pe alții, îl vom asculta sau admira de acum încolo pe Petrică Mâțu Stoian, cel care era peste tot acasă, acolo unde oamenii iubeau muzica populară, deci și în Banat, doar în înregistrări, dovadă că el va trăi veșnic în sufletele noastre!
Scena de acolo din cer, pare mai neîncăpătoare ca ieri…” (Ioan Alexandru Tătar)
“N-am căutat altceva în viață decât esența zborului.”
“Cântecul meu nu are început și nici sfărșit.” – mărturisea interpretul.
Petrică Mâțu Stoian s-a născut la 18 septembrie 1960 în Plaiul Cloșanilor, Mehedinți. Nepot al renumitului rapsod, Tezaur Uman Viu, Domnica Trop, el și-a dorit să fie păstrător al folclorului autentic mehedințean.
A debutat la Radio în anul 1992 alături de orchestra populară condusă de Paraschiv Oprea, apoi la “Tezaur Folcloric”, primind recomandările Angelicăi Stoican și promovat de regretata Marioara Murărescu. Au urmat festivalurile, competițiile unde a obținut numeroase premii și distincții.
Din anul 1995, Petrica Mâțu Stoian a fost angajat al Ansamblului Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului” din Târgu Jiu, apoi la ansamblul “Maria Tănase” din Craiova, de unde se pensionase de curând.
Cântecele sale erau adresate omului de rând, sunt cântece de veselie și de înstrainare, cântece din ritualurile de nuntă sau de înmormantare, doine, care îi erau cele mai dragi. A acordat o deosebită atenție atât prezențelor sale scenice, cât și repertoriului imprimat pe discuri Electrecord, CD-uri.
Dumnezeu să-l odihnească în pace…
Niculina Stoican, managerul Ansamblului „Maria Tănase” din Craiova, ne spune că trupul neînsuflețit al interpretului ajunge astăzi la sediul Ansamblului, va fi depus în foaierul Teatrului.
Miercuri, 10 noiembrie, va fi înmormântat în Cimitirul Ungureni din același oraș.
Daniela Băcilă