Ultimele reprezentaţii în Piaţa Victoriei, pe scena FEST-FDR
Festivalul European al Spectacolului-Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara propune o nouă reprezentaţie inedită. Ultimul spectacol din cadrul FEST-FDR care se joacă în Piaţa Victoriei, luni, de la ora 22:00, îşi transportă publicul în viitor prin ingrediente specifice: costume SF, arme sofisticate, biciclete suprapuse, picioroange, efecte de lumină.
Articol de Radio Timișoara, 16 iunie 2014, 12:07
Teatrul Snów din Polonia propune spectacolul cu piesa “Ulro”, care vorbeşte despre cel mai mare pericol ce planează asupra omului modern: uitarea. “Deși ne putem adapta la absența sacrului, niciunul dintre noi nu are puterea de a descifra o lume lipsită de el. O parabolă a totalitarismului spusă în modul cel mai spectaculos, de pe picioroange, ‘Ulro’ este o producție plină de culoare, dar și de forță, care explorează simbolul unui tărâm al suferinței spirituale, împrumutat de la scriitorul William Blake”, spun realizatorii spectacolului.
Scenariul şi regia artistică sunt semnate de Zdislaw Gorski, iar costumele sunt realizate de Alicja Gruca.
Tot luni, de la ora 17:00, în Piaţa Victoriei se joacă “Geografia Inutil”, de Peca Stefan, spectacol propus de Erro Grupo din Brazilia.
“Perioada medievală e un context comun de origine atât pentru limba română, cât și pentru cea portugheză, Brazilia și România fiind cele mai îndepărtate – geografic vorbind – țări latine cu un vocabular comun. Cum ‘Geografia inutil’ și-a propus să găsească punctele comune între cele două culturi, o privire aruncată asupra practicilor medievale a fost inevitabilă, așa cum a fost și analiza stereotipurilor legate de fiecare dintre ele, așa cum sunt ele exploatate de industria turistică. România e țara gimnasticii și a lui Dracula, frumusețea ascunsă și încă neexplorată a Europei, iar Brazilia este țara fotbalului și a sambei, a plajelor și a fetelor, a violenței și jafului, unde chiar și oamenii săraci sunt întotdeauna fericiți. Plecând de la aceste premise, ‘Geografia Inutil’ explorează cu mult umor și cu multă energie relația dintre un bărbat și o femeie care, pornind de la o clădire și de la străzile ce o înconjoară, vor propune schimbări de perspectivă asupra unuia și aceluiași loc. Spectacolul, în care se vorbesc limbi felurile (română, portugheză, franceză, italiană, spaniolă, latină și engleză), reprezintă totodată un gest de adio față de sens și un ironic ‘bine ai venit’ spus aparențelor”, anunţă organizatorii FEST-FDR.
Proiectul a primit premiul Edital Elisabete Anderle 2013, din partea Fundației Culturale Santa Catarina, Guvernul Statului Santa Catarina – Brazilia.
Regia artistică este semnată de Pedro Bennaton.