Ultimul drum al Regelui Mihai al României
România se desparte astăzi de Regele Mihai I. Funeraliile ultimului rege al României au început la Palatul Regal, în prezența membrilor familiei regale a României și a reprezentanților a zeci de case regale din lume.
Articol de Radio Timișoara, 16 decembrie 2017, 16:04
Au venit la ceremonia funerară Regele emerit Juan Carlos și regina emerită Sofia a Spaniei, regele Carl Gustaf al Suediei și regia Silvia, Mare Duce Henri de Luxemburg și o sumedenie de membri ai familiilor regale și nobiliare. De asemenea, au fost de față președintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, președinții Senatului și Camerei Deputaților, membrii corpului diplomatic și reprezentanți ai cultelor religioase.
În Sala Tronului, membrii familiei regale a României și monarhi au Europei au făcut de gardă la sicriul Majestății sale defuncte.
Sicriul Regelui Mihai cu stindardul regal și Coroana de Oțel au fost apoi scoase în Piața Palatului în sunetul clopotelor de la bisericile din împrejurimi. După serviciul militar și religios, un moment aparte l-a reprezentat așezarea sicriului Regelui Mihai pe un afet de tun. Cortegiul funerar a părăsit Piața Palatului îndreptându-se spre Catedrala Patriarhală. Pe traseu, oamenii au aplaudat, au strigat ”Regele Mihai” şi ”Regele şi patria” şi au aruncat flori în calea cortegiului.
Slujba de înmormântare a Regelui Mihai a fost oficiată la Patriarhie de către Preafericitul Daniel împreună cu un sobor de preoţi. Pe Dealul Mitropoliei şi la slujba de la Catedrala Patriarhală au avut acces doar membrii familiei regale, reprezentanţii caselor regale din întreaga lume şi oficialii statului român.
De la Arcul de Triumf, cortegiul a fost însoţit şi de un pluton de cavalerie a Jandarmeriei.
Cortegiul funerar s-a deplasat apoi la Gara Băneasa, sute de oameni au întâmpinat cortegiul tot cu aplauze şi flori. De aici, trenul regal transportă trupul neînsufleţit al Regelui Mihai către Curtea de Argeş.
Foto: romania-actualitati.ro