Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Un profesor de sport din Cornereva a dat tonul afacerii cu sucuri naturale din merele produse în propria livadă

Un investitor din județul Caraș-Severin a reușit să transfere savoarea a fructelor proaspete în sucuri naturale. Și dacă, pe vremuri, bătrânii veneau cu carul cu mere de la munte la pustă, acum merele vin la cutie.

Un profesor de sport din Cornereva a dat tonul afacerii cu sucuri naturale din merele produse în propria livadă

Articol de Radio Timișoara, 7 mai 2018, 07:00 / actualizat: 7 mai 2018, 9:01

Primul producător de sucuri naturale din Caraș-Severin se numește Ioan Vulpeș și este profesor de sport la Cornereva. S-a gândit că, în felul acesta, merele și perele culese din livada familiei își păstrează savoarea pe o perioadă îndelungată și capătă o valoare mai mare.

“Sunt născut, crescut acolo, am făcut Facultatea de Educație Fizică și am rămas profesor la mine în localitate, m-am căsătorit, soția este educatoare și, pe lângă asta, avem terenulm oștenit de la părinți, de la părinți, de bunici și încercăm să lăsăm și noi în urma noastră. Motivația este una singură: încercăm să ducem roadele pământului și să le promovăm cât mai bine”, spune Ioan Vulpeș.

În scurt timp a devenit “băiatul cu sucurile” și sunt destui cei care îl caută acasă la Cornereva pentru a se aproviziona cu sucuri proaspete direct de la sursă. Mare parte din catitatea produsă se vinde pe piața din Timișoara sau la târgurile cu profil agricol din vestul țării. În același timp, cantitatea produsă este semnificativă pentru o linie de producție de familie.

“ 5.000 de litri anul trecut, și nu a fost un an foarte bun. Totul a mers pe târguri și pe piețele din Timișoara în special, Caransebeș, Reșița, târgurile ocazionale cum este cel de la Răcășdia. S-a livrat, mai sunt pe stoc. Am devenit un punct de atracție. Cine trece prin Cornereva întreabă <unde este băiatul cu sucul?>. Se ridică de acasă în bună parte, cunoscătorii sau cei care au drum pe acolo fac imediat o oprire”, spune Ioan Vulpeș.

Procesarea a devenit o condiție obligatorie pentru succesul unei astfel de afaceri, care s-a impus mai mult prin calitate. Ioan Vulpeș este mândru de faptul că exemplul său a prins și a fost urmat și de alți producători de fructe.

“Suntem cinci, la ora actuală, în Cornereva și mai sunt și în județ care au apărut și mi-au cerut sfaturi de unde am cumpărat, cum se procedează, care e cel mai bun randament. Nu a fost un secret pentru că e un lucru care ar trebui să fie generalizat. De ce să consumăm produse care au tot felul de conservanți, de îndulcitori și de înlocuitori de esențe și de arome, când putem să avem o savoare naturală”, spune Ioan Vulpeș.

Sucurile de la Cornereva sunt atestate ca produs montan, etichetă în măsură să reconfirme calitatea. Producătorii de la Cornereva sunt pe cale să mai câștige și pariul asocierii. Ei poartă discuții avansate pentru înființarea unei cooperative care ar putea să însemne intrarea sucurilor produse în sistemul de retail.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

 

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară