Despre Vilas, de la Sydney la Timișoara, via Buenos Aires și București | AUDIO + VIDEO
Ziua de luni este pentru iubitorii de tenis momentul când se publică ierarhiile mondiale. De 52 de ori pe an, adică în fiecare săptămână, dar nu a fost mereu așa. În urmă cu mai bine de patru decenii, ierarhiile erau publicate mult mai rar și fără ca algoritmul lor să fie clar. Era chiar deloc transparent.
Articol de Adrian Schindarli, 23 noiembrie 2020, 09:47 / actualizat: 23 noiembrie 2020, 15:45
Unul dintre cei mai valoroși jucători din toate timpurile, argentinianul Guillermo Vilas, luptă și astăzi pentru a dovedi că în cel puțin un an din deceniul al optulea al veacului trecut a fost cel mai bun tenismen din lume, fără ca ATP să-i recunoască o astfel de clasare.
Nedreptatea flagrantă se referă la sezonul 1977, când Vilas a cucerit două turnee de Mare Șlem, Roland Garros și US Open, și, per total, a câștigat 16 turnee, un număr cel puțin dublu față de oricare contracandidat. Reușita sa de 46 de victorii consecutive din acel an este și acum recodul Erei Open.
Injustețea vrea să o repare jurnalistul argentinian, Eduardo Puppo: mai mult de un deceniu a lucrat la acest caz, iar munca sa a devenit subiectul unui documentar tocmai lansat de Netflix în întreaga lume.
Un rol important în întreaga investigație îl are matematicianul român Marian Ciulpan, ce locuiește acum în Australia. Marian a fost mintea limpede care a descâlcit investigația, atunci când Puppo s-a încurcat în cifre.
„Eu sunt matematician și programator. Am lucrat la mai multe companii din domeniul IT în România, iar acum lucrez în același domeniu la Sydney. În perioada când am lucrat pentru Vilas mă aflam în țară, locuiam în cartierul Militari din București. Undeva la 300 de nopți pierdute – sau câștigate – am petrecut în perioada 2013-2015, ca să stabilesc ierarhiilele acelea din anii ‘70”
Marian Ciulpan
Marian a făcut o muncă titanică: a studiat circa 1.200 de pagini de documente și 23.000 de meciuri ale celor 1.117 jucători activi în acea perioadă.
„A fost o experiență ce a început în mod neașteptat. Lucram la un proiect ce dorea să recompleteze clasamentele ATP din 1973 până în prezent, proiect care este în desfășurare. La acea vreme, Eduardo m-a contactat doar pentru problema lui Guillermo Vilas. Aveam anumite informații preliminare, dar Eduardo a venit cu date suplimentare, cum ar fi tablouri de concurs, documente istorice și publicații”
Marian Ciulpan
Documentarul zugrăvește perfect personalitatea lui Guillermo Vilas, un artist în teren și în afara lui. Ion Țiriac i-a fost ani în șir antrenor și manager și consideră că un jucător mai puternic și mai implicat este greu de găsit.
Între turnee și între antrenamente, sud-americanul schimba racheta cu penița. Pe antrenorul și fostul vicepreședinte al Federației Române de Tenis, Ovidiu Șola, l-am întâlnit la arena sa de tenis din Giroc, situată imediat după ieșrea din Timișoara. Mi-a arătat volumul de poezii al lui Vilas, cu autograf, primit în 1981, când campionul a jucat la Timișoara, într-un meci din sferturile de finală ale Cupei Davis (România – Argentina 2-3, 10-12 iulie), prilej cu care scrierile sale au fost traduse în limba română.
Șola – arbitru de linie la acel meci de Cupă Davis – își amintește că argentinianul era imperturbabil chiar și în fața șicanelor pe care i le făceau tușierii:
„Cel ce era atunci secretar general la federație ne spunea să fim patrioți și unii au fost chiar mai patrioți decât era necesar. Argentinienii se enervau, dar Vilas își păstra calmul. Era imperturbabil, un profesionist adevărat. A fost o plăcere să-i văd atitudinea de jucător de top mondial”
Ovidiu Șola
Cu același stoicism, Guillermo Vilas – ajuns la aproape 70 de ani – își caută dreptatea, una pe care ATP i-o refuză constant, din 2015 încoace de când a primit dosarul complet al jucătorului argentinian.
Marian Ciolpan spune că greșelile oficialilor ATP nu sunt intenționate, mai ales că atunci coeficientul jucătorilor se obținea din împărțirea totalului de puncte la totalul de turnee jucate. Deși acum pare incredibil, la acea vreme, forul tenisitic închiria un calculator:
„ATP avea acces la un calculator al IBM. Date fiind acele vremuri, calculatorul era împărțit de mai multe organizații și trebuia închiriat pentru a face un anumit calcul. De cele mai multe ori, ATP trebuia să retușeze manual clasamentele din cauza timpului limitat de acces la acel sistem”
Marian Ciulpan
Nici precedentul Evonne Goolagong, jucătoare australiană căreia WTA i-a recunoscut abia în 2007 statutul de lider mondial pe care l-a avut vreme de două săptămâni din anul 1976, nu l-a ajutat pe Vilas, în privința căruia ATP rămâne de neclintit.
Documentarul se încheie emoționant: jurnalistul îl vizitează pe jucător la Monaco, unde – de câțiva ani – s-a stabilit cu familia. Puppo îi arată lui Vilas un nou răspuns negativ de la ATP, iar tenismenului – vizibil afectat de anii care au trecut peste el – îi dau lacrimile.
„Este scena cea mai puternică, scena care m-a marcat. Mai sunt și acele momente când Guillermo și Eduardo se plimbă în zona Monaco, și acelea impresionante”
Marian Ciulpan
Reportajul AUDIO complet, realizat de Adrian Schindarli, îl puteți asculta acționând butonul „play” în fișierul de mai jos: