Povestea conacului de la Zăgujeni, de la degradare la restaurare
Conacul de la Zăgujeni, din județul Caraș-Severin și-a deschis porțile pentru public anul trecut, odată cu evenimentul „Zestrea – Festival de arte și bucurii”.
Articol de Radio Timișoara, 13 ianuarie 2025, 13:05
Conacul de la Zăgujeni a fost cumpărat în urmă cu un an de consultantul în domeniul energetic Ștefan Paicu și soția sa, Raluca Paicu. Acesteia îi aparține inițiativa de a salva conacul de la deteriorare.
Stațiune de mașini agricole înainte de ‘90
Conacul de la Zăgujeni păstrează încă urmele perioadei comuniste, când a funcționat ca stațiune de mașini agricole. După revoluție a continuat să deservească Agromec, societate care se ocupa de reparațiile și furnizarea de piese de schimb pentru tractoare și utilaje agricole.
“Am găsit locul exact așa cum a fost lăsat, cred că de mai bine de 15 ani. Aici a fost un Agromec, o stație agricolă de reparat tractoare și utilaje agricole. Efectiv exact cum a lăsat societatea comercială, care între timp a intrat în faliment, birouri, documente toate au fost aici. Toate au început să să se degradeze. Holul de intrare are tavanul spart, din păcate a rupt un pic și din teracota originală. Foarte multe elemente din partea originală a conacului, când zic original ma refer la începutul secolului 20, încă se mai găsesc aici. Sunt teracote, e șemineu, parte din tocărie este dar de pe vremea aceea”, spune Ștefan Paicu.
Istoricul conacului de la Zăgujeni
Conacul este construit în stil arhitectural neoclasic. Prima clădire a fost realizată în jurul anului 1830 de Miklos Kopal și reconstruită de fiul său Gyula Kopal în 1850. Ulterior, a fost extinsă de ultima familie de nobili, industriașii Iuhasz în 1906, care au amenajat și parcul interior cu arbori de esență rară, o seră și o piscină. Domeniul se întinde pe o suprafață 27.000 de metri pătrați.
“A fost extins conacul de ultima familie de nobili care l-a deținut pe la 1906. Are aproximativ 1.000 de metri pătrați de metri pătrați, 22 de camere. Impresionează intrarea principală cu coloanele și încă se mai vede blazonul și toată curtea interioară. Sunt și copaci, câțiva foarte vechi, probabil de pe vremea când a fost construit acest cunosc. Mai sunt șase clădiri anexe”, spune Ștefan Paicu.
Intenția de a achiziționa conacul și de a-l salva de la deteriorare îi aparține de fapt Ralucăi Paicu, originară din comuna Constantin Daicoviciu, de care aparține Zăgujeni. Raluca Paicu s-a îndrăgostit de conac încă din copilărie, când îl vizita împreună cu unchiul ei, care lucra ca brutar în clădire.
Planuri de viitor
Noii proprietari vor să revitalizeze și să readucă la viață conacul care în viitor va funcționa ca spațiu cultural și turistic.
“Vise sunt multe. Zona de conac istoric vrem să rămână pentru evenimente culturale, artistice, pentru evenimente de cursuri, poate chiar și niște evenimente private. În curtea conacului vom continua să facem evenimente în aer liber. În clădirea care e fosta seră și care a fost atelier mecanic, având o suprafață destul de mare, se poate face o sală multifuncțională pentru petreceri, pentru teatru, pentru tot felul de evenimente”, spune Ștefan Paicu.
Satul Zăgujeni aparține de comuna Constantin Daicoviciu, fiind la 10 minute de Caransebeș, 30 de kilometri de Lugoj și aproximativ 100 de kilometri de Timișoara.
Reporter: Ștefan Both