SchwabenLand, destinație turistică inedită în singurul sat circular din țară
SchwabenLand este cel mai nou muzeu etnografic din Banat și o destinație turistică ce oferă o pagină de tradiție dar și posibilitatea de a gusta preparate șvăbești.
Articol de Radio Timișoara, 27 martie 2025, 13:04
La 44 de kilometri de Timișoara, la Charlottenburg, finalul de săptămână poate fi unul mai mult decât interesant. Singurul sat circular din România, cu o istorie care începe la 1771, s-a transformat în zilele noastre într-o adevărată destinație turistică. De ceva mai mult de jumătate de an, aici a luat naștere un mic muzeu etnografic, SchwabenLand.
SchwabenLand, muzeul care pune în valoare tradițiile bănățene
Muzeul șvabilor și al românilor din Banat și Ardeal pune în valoare istoria și tradiția acestor locuri. Există o sumedenie de exponate, atât la interior cât și la exterior, care vorbesc despre modul de viață al unei familii care, acum mai bine de 100 de ani, își asigura traiul din agricultură.
“Casa care găzduiește acest muzeu are o poveste. A fost locuită de familia Schmidt, care a fost o familie de țărani. La intrarea în muzeu, avem pe partea stângă exponate agricole și pentru meșteșug. Avem moară pentru făina de grâu și pentru făină de porumb, centrifugă pentru miere. Făceau trei tipuri de pluguri, pluguri care erau trase de boi, după aceea avem grape și avem și o semănătoare”, spune Ioana Afrișan, muzeograf.
Tradiție și autenticitate în gospodăria bănățeană
Rânduială desăvârșită într-o gospodărie din care nu lipsește podrumul, cuptorul de pită, prânzitorul, soba bună și șpaisul. Atenție, nu unul, ci două!
“Sunt două tipuri de șpais pe care ei le aveau. Bucătăria este și cu trimitere către beci. În șpaisul cald, datorită faptului că în această casă se găsește un cuptor foarte mare, unde pot intra între 15 și 20 de pâini, este și partea de șpais cald, unde ele puteau să-și facă aluatul pentru cozonac și pentru pâine. În soba bună, oamenii intrau doar o dată pe săptămână, în momentul în care își luau straiele de duminică sau în momentul în care trebuiau să meargă la evenimente. În soba bună regăsim două paturi tradiționale din vremurile respective, o ladă de zestre și denumirea mobilierului din vremuri respective era credenț”, povestește Ioana Afrișan.
Un muzeu reinterpretat pentru timpurile moderne
Ideea deschiderii unui muzeu la Charlottenburg aparține lui Sorin Prada, cadru didactic universitar încadrat la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor a Universității de Vest din Timișoara. Este însă o idee care reinterpretează noțiunea clasică de muzeu.
“Într-o lume în care muzeele se închid, noi am decis să deschidem unul, pornind cu reinventarea, pentru că astăzi nu mai suntem într-o lume statică, într-o lume care să aibă timp, care să aibă răbdare, care să aibă pasiune, să acorde mult timp oricărei atracții. Atunci, pe lângă acea atracție culturală, să aduci niște facilități care să-i facă pe acești oameni să ajungă la acea atracție”, spune Sorin Prada.
Experiențe gastronomice și recreative la SchwabenLand
Bătrâna șură s-a transformat într-un loc în care vizitatorii pot gusta preparate tradiționale șvăbești, iar, în zilele de vară, se pot ascunde de arșița soarelui.
“Am amenajat în șura casei un alt fel de restaurant în care veți vedea diverse elemente etnice din Banat integrate în acest spațiu. Evident că și meniul este unul diferențiat astfel încât să fie în concordanță cu ceea ce înseamnă cultura șvabilor, a românilor, a ungurilor, a sârbilor din această zonă”, mai spune Sorin Prada.
Camping și aventură în mijlocul naturii
Grădina din spatele casei a fost transformată în camping pentru rulote, dar și pentru cei care preferă nopțile de vară într-un cort. De la focul de tabără până la drumeții cu bicicleta sau pe jos, ofertele sunt variate.
După ce, în perioada de iarnă, SchwabenLand s-a aflat în conservare, de luna aceasta și-a redeschis porțile pentru vizitatori. Deocamdată, doar la finalul de săptămână. După Paști, însă, locul va fi disponibil zilnic pentru turiști.
Reporter: Remus Nistoran