Urmele plantare din peștera Ciur – Izbuc, cele mai vechi din Europa
Deși urmele umane au fost descoperite în peștera din comuna bihoreană Roșia încă din anul 1965, iar inițial cercetătorii le-au atribuit unui bărbat, unei femei şi unui copil care ar fi trăit în urmă cu 10.000 – 15.000 de ani, acum, cercetătorii americani susțin că urmele umane au o vechime de circa 36.500 de ani.
Articol de Carla Chiu, 22 iulie 2014, 07:30
American Journal of Physical Anthropology a publicat, pe 7 iulie, un articol documentat, potrivit căruia datarea cu carbon realizată recent asupra a două oase de urşi de peşteră, găsite la mică distanță sub urmele de pasi, indică faptul că oameni preistorici au lăsat aceste amprente, în urmă cu 36.500 de ani.
Inițial, în 1965, în peștera Ciur – Izbuc s-au descoperit 400 de urme plantare ale omului preistoric însă în timp, multe au fost distruse de turiști și exploratori. Cercetătorii americani au analizat 51 de urme care au mai rămas intacte și, potrivit articolului din renumitul Jurnal American de Antropologie, acestea au fost făcute de 6 – 7 persoane inclusiv un copil. Aceștia ar fi pătruns în peşteră după ce podeaua acesteia a fost acoperită cu noroi nisipos, în urma unei inundații.
În Europa, cele mai vechi urma plantare ale Homo Sapiens descoperite au cel mult 33.000 de ani. În Tanzania însă, au fost descoperiți pași ce se presupune că ar avea o vechime de 120.000 de ani.
În acest moment, peștera Ciur – Izbuc nu are protecție arheologică, iar intrarea în peșteră este asigurată de un grilaj menit să protejeze speciile de lilieci. În lumina noilor informații însă, autoritățile în domeniu discută despre o reclasificare a peșterii.
Sursa foto: batlife.ro