75 de ani de la înființarea Operei Naționale Române din Timișoara
Opera Națională Română din Timișoara împlinește astăzi 75 de ani la înființarea sa prin decret regal emis de Regele Mihai I pe 30 martie 1946.
Articol de Radio Timișoara, 30 martie 2021, 16:07
Spectacolul inaugural al noii instituții de cultură a fost opera Aida de G. Verdi prezentată publicului pe 27 aprilie 1947.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, spune că instituţia de pe malul Begăi este un reper pentru cultură.
“Opera Română din Timişoara împlineşte astăzi 75 de ani! Înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254 din 30 martie 1946, emis de regele Mihai I, a avut ca spectacol inaugural opera ‘Aida’, de G. Verdi, la data de 27 aprilie 1947. Astăzi, la ceas aniversar, le urăm ‘La mulţi ani!’ tuturor celor care fac din Opera Naţională Română din Timişoara un reper pentru cultură”, a scris Gheorghiu pe Facebook.
De la înfiinţarea Operei Române din Timişoara şi până în prezent s-au montat peste 300 de premiere. De menţionat este şi evenimentul înregistrat la 23 iunie 1964 ca fiind prima transmisiune de televiziune în direct a unei opere integrale, realizată de Radioteleviziunea Română de atunci. Spectacolul difuzat a fost ‘Bal mascat’ de G. Verdi.
La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i s-a conferit titulatura de Operă Naţională.
Construcţia clădirii Palatului Culturii care găzduia Opera a început în 1871, după planurile arhitecţilor renumiţi în Europa pentru realizarea a numeroase săli de teatru (Budapesta, Viena, Odessa) Helmer si Fellner şi a fost terminată în 1875.
Două incendii de proporţii au devastat clădirea. Primul a avut loc în 1880, iar al doilea în 1920, care a mai lăsat intacte doar aripile laterale ale clădirii. Reconstrucţia se face după planurile arhitectului Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original numai la faţadele laterale, cea principală şi sala de spectacole (cu 686 locuri) îmbrăcând stilul neobizantin caracteristic arhitecturii româneşti a timpului.
În această clădire îşi desfăşoară activitatea, în prezent, patru instituţii de artă: Opera Română, Teatrul Naţional ‘Mihai Eminescu’, Teatrul German de Stat şi Teatrul Maghiar ‘Csiky Gergely’.
În ultimul an, din cauza pandemiei, activitatea a fost reorientată către mediul online, pe canalul de YouTube şi pe pagina de Facebook a instituţiei.