Actorul Mircea Albulescu încetat din viață
Articol de Radio Timișoara, 8 aprilie 2016, 11:00 / actualizat: 8 aprilie 2016, 12:39
Mircea Albulescu a mai fost internat la Floreasca în ianuarie 2013, după ce i s-a făcut rău şi a căzut pe stradă, la Bucureşti, fiind ajutat de doi tineri, care au chemat ambulanţa. În noiembrie 2014, actorul a fost supus unei intervenţii pe cord la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, după ce a acuzat dureri puternice în zona pieptului.
Mircea Albulescu s-a născut la 4 octombrie 1934 în Bucureşti şi a fost absolvent al Şcolii Medii Tehnice de Arhitectură cu diploma de conductor-arhitect.
Şi-a început cariera de actor ca artist amator în echipa de teatru a Ateneului Popular ”Ana Ipătescu”, iar în 1950 a fost angajat la Teatrul Naţional ca ”artist corp ansamblu”, adică figuraţie. Doi ani mai târziu, a devenit student al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Aura Buzescu.
A absolvit Institutul în 1956, devenind, în acelaşi an, actor al Teatrului Municipal din Bucureşti, apoi al Teatrului de Comedie şi al Teatrului Naţional.
A fost profesor universitar la Academia de Teatru şi Film, la catedra de Arta Actorului, secretar de stat la Ministerul Culturii, şef al Departamentului instituţii de spectacole şi aşezăminte culturale; doctor în Arte cu teza ”Teatrul Radiofonic; convertibilitatea mijloacelor de expresie actoricească în procesul creaţiei”.
A jucat peste 80 de roluri pe scenă dar și în peste 70 de filme între care “Dacii”, “Mihai Viteazul”, “Dincolo de nisipuri”, “Actorul și sălbaticii”, “Nea Mărin, miliardar”, “Craii de Curtea Veche”.
În paralel cu activitatea sa de pe scenă, Mircea Albulescu a făcut, timp de 40 de ani, teatru radiofonic, interpretând peste 300 de roluri memorabile. De asemenea, a avut roluri şi în piese de teatru difuzate la Televiziunea Română.
A fost distins cu numeroase premii, iar din 2011 Mircea Albulescu are o stea care-i poartă numele pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului.