Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană a funcţionat cu un deficit de 1,6 milioane de euro. Cum răspune criticilor
Asociaţia Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021 va prezenta programul evenimentelor din acest an în data de 13 februarie, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara.
Articol de Radio Timișoara, 5 februarie 2018, 14:16
Pentru 2018, Asociaţia Timişoara 2021 ar trebui să primească 3,8 milioane de euro, dintre care 1,8 milioane de la primărie, 590.000 de euro de la Guvern şi 400.000 de euro de la Consiliul Judeţean, diferenţa fiind sponsorizări şi donaţii.
În anul care a trecut, Asociaţia ar fi trebuit să primească 2,5 milioane de euro, dar a primit 900.000 de euro de la primărie şi sectorul privat. Potrivit Simonei Neumann, director al Asociaţiei Timişoara 2021, lipsa finanţării a împiedicat recrutarea şi instruirea personalului care să lucreze pe proiectul Timişoara 2021.
“Primul contract de finanţare l-am semnat în 21 iulie, deci practic noi am lansat public la mijlocul lunii iunie anul trecut un proiect regândit, pentru că a trebuit să fim realişti când am văzut că a trecut o jumătate de an. Ceea ce ar fi trebuit să mai facem anul trecut ar fi fost o serie de recrutări, pentru că, pentru a pune în aplicare un asemenea program, trebuie să ai o echipă foarte competentă”, a explicat Simona Neumann.
În privinţa ultimelor nemulţumiri exprimate de oameni de cultură din oraş, dar şi de primarul Nicolae Robu sau reprezentanţii Teatrului Naţional, Simona Neumann a declarat că astfel de nemulţumiri vor tot exista, dar programul pentru anul 2021 nu se poate raporta doar la anumite nemulţumiri.
“Unii au aşteptări să li se finanţeze un anumit proiect aşa cum îl vor ei, fără să îl mai adapteze şi lucrul acesta nu se poate – fără să îl adapteze tematicii cu care am câştigat titlul – pentru că ieşim noi din parametrii cu care am câştigat, alţii îşi vor imagina că trebuie să finanţăm un festival cap-coadă şi nu este aşa. Noi trebuie să creăm festivaluri specifice pentru 2021”, mai spune Simona Neumann.
Directorul executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Europeană a Culturii a mai declarat că toate oraşele care au obţinut acest tilul s-au confruntat cu frământări pe plan local, juriul format din experţi ai Comisiei Europene remarcând ca un aspect pozitiv că în primul an după obţinerea titlului, la Timişoara a fost linişte.
Ascultaţi reportajul realizat de Daniel Dancea: