AUDIO / Clădirile de patrimoniu ale Timişoarei, nedorite de Primărie. Istoria Palatului Neptun
Timişoara are cel mai mare patrimoniu arhitectural din ţară, cu peste 14.000 de cădiri monument istoric. Multe dintre acestea ar trebui renovate, iar asta ar însemna investiţii de zeci de milioane de euro.
Articol de Radio Timișoara, 12 februarie 2015, 07:58
O bună parte din actualii proprietari a început să scoată la vânzare clădirile, dar nu prea are cine să le cumpere.
Timişorenii îşi iubesc imobilele de patrimoniu din oraşul lor, după cum şi administraţia locală se mândreşte cu aceste clădiri, însă nu într-atât încât să fie interesată de toate imobilele de patrimoniu scoase la vânzare de proprietari.
Este şi situaţia Palatului Neptun din Timişoara. Construită între anii 1913-1914, clădirea a rămas în memoria colectivă pentru băile publice din interior dar şi pentru că în subsolurile sale, erau închişi deţinuţii politici, în vremea comunismului.
Fostele băi sunt acum astupate, iar spaţiul a fost transformat în magazii pentru timişorenii care locuiesc în clădire. Parterul şi subsolul sunt scose la vânzare de actualii proprietari pentru suma de 500.000 de euro. Dat fiind faptul că imobilul este unul istoric cu valoare de patrimoniu, Primăria Timişoara are drept de preemţiune, dar municipalitatea nu este interesată de ofertă.
Pe de altă parte prorprietarii care nu îşi întreţin clădirile de patrimoniu primesc amenzi, spune primarul Nicolae Robu, dar sunt atacate în instanţă şi se prescriu după 3 ani.
Istoria Palatului Neptun a aflat-o Alexandra Marian
Patrimoniul arhitectural al Timişoarei înseamnă 14.500 de clădiri monument istoric. Multe dintre acestea sunt în proprietate privată şi nevalorificate.