Caravana Rod în Piața “Ocska” din Mehala. Expoziție de fotografii printre tarabe
Caravana Rod organizată de Asociația Documentor din Timișoara a ajuns, astăzi, în Piața “Ocska” din Mehala, unde a avut loc un experiment inedit, o expoziție foto printre tarabe.
Caravana Rod continuă să pătrundă în zone unde nu există mari pretenții culturale. După modelul expoziției din piața de vechituri “Najlon Pijaca” din 2022, Caravana Rod s-a oprit în Mehala, în cunoscuta piață “Ocska”, pentru o inedită expoziție foto.
Instantaneele au fost surprinse în piaţa de vechituri și nu numai de doi fotografi timişoreni, Diana Bilec și Oliver Merce.
“Noi asta facem, ducem cultura în zonele periferice ale orașului și încercăm să livrăm o Capitală Europeană a Culturii pentru toată lumea, nu numai pentru oameni care, de exemplu, se pricep la arte contemporane sau arte vizuale. Reacțiile sunt foarte bune când au văzut pozele. Abia atunci au realizat cei fotografiați despre ce e vorba, că până atunci, în viața lor, n-au mai fost parte dintr-un fenomen, din ăsta cultura. O să continuăm și în alte piețe din Timișoara, din România și anul ăsta ne întoarcem și la Novi Sad”, spune Florin Iepan, director Documentor, organizatoru Rod Festival.
Articol de Radio Timișoara, 18 iunie 2023, 19:18
Fotografiile au fost printate în format mare și au fost așezate pe locul în care s-ar fi aflat în mod normal niște cauciucuri pentru mașini, nu departe de una din intrările în piață. Un loc cu vad și vizibil atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători.
La finalul expoziției, toți cei care apărau în poze au putut pleca acasă cu un tablou special. Ideea este ca fotografiile să fie lăsate acolo unde au fost făcute. Astfel oamenii s-au bucurat de fotografii realizate de profesioniști.
Invitat special în piață a fost scriitorul și jurnalistul Vasile Ernu, un susținător de acțiuni cu orientare socială.
“E foarte important că există proiecte care încearcă să se apropie de o pătură socială care e mai puțin reprezentat și apropiat de zona culturală. Noi nu-i cunoaștem. Nu vorbim de lumea bună, cafenele bune, bere scumpă, oameni educați, clasă de mijloc și așa mai departe. Când ajungi într-un talcioc din ăsta descoperim o lume pe care nu o cunoaștem. În plus, se face aici, nu în centru. Eu sunt foarte iubitor de aceste mixuri, sunt un fel de narodnicist, om care crede că elita intelectuală trebuie să fie apropiată de popor. De asta îmi petrec foarte mult timp în suburbii, provincie, sate. Sunt oamenii noștri, e grosul populației. Comunic ușor cu oamenii și e și o sursă de povești”, a declarat Vasile Ernu.
Expoziția Rod Festival s-a realizat cu sprijinul firmei Neag SRL, cea care administrează piața de vechituri, susținut de Auchan și dezvoltat prin Centrul de Proiecte a Primăriei Timișoara, ca parte a programului Timișoara- Capitală Culturală a Europei 2023.