Cea mai mare cercetare etnografică din Banatul istoric, derulată de studenţii UVT
Obiceiurile Banatului istoric sunt redescoperite de studenţii Universităţii de Vest din Timişoara.
Articol de Radio Timișoara, 10 iulie 2014, 18:42
33 de tineri care studiază de la specializările Geografie şi Studii culturale, împreună opt cercetători, au parcurs la pas, cinci zone din Banat: Făget, Herneacova, Caransebeş, Herculane şi Dubova, încercând să redescopere tradiţiile locurilor.
Este una dintre cele mai ample acţiuni de cercetare a zonei din ultimul secol, apreciază tnologul prof. univ. dr. Otilia Hedeşan, prorectorul UVT şi conducător al proiectului
Este cea mai mare cercetare realizată în mod sincron, în Banatul istoric, de când se fac cercetări în acest sens. Spun acest lucru nu doar în calitatea de manager de proiect, ci în calitatea mea de gestionar al arhivei de folclor a Universităţii din Timişoara, în cadrul căreia sunt tezaurizate rezultatele cercetărilor anterioare derulate pe parcursul ultimului secol.
Observaţiile culese de studenţi în teren se vor concretiza prin realizarea unor trasee turistice. De asemenea, vor fi realizate o carte de bucate tradiţionale din Banat, o culegere de basme şi legende ale locurilor vizitate precum şi cu un târg de profil organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara.
Veniţi din diferite zone ale ţării pentru a studia la Timişoara, tinerii au fost impresionaţi de frumuseţile şi obiceiurile locurilor vizitate, mai ales că în marile oraşe tradiţiile sunt pe plan secund:
Am descoperit oameni noi, cu propriile tradiţii şi obiceiuri.
Sunt altfel de oameni, mult mai primitori şi mult mai deschişi.
Programul institulat „Moştenirea vie – o resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului cultural” se desfăşoară în parteneriat cu vecini sârbi din Kikinda. Proiectul se va încheia anul viitor, în luna mai.