Celulă de criză pentru a recupera obiectele de tezaur furate. 30 de milioane de euro, asigurarea întregii expoziții
Corpul de Control al premierului va verifica toată documentația legală pe baza căreia a fost organizată expoziția din Olanda.
Articol de Radio Timișoara, 26 ianuarie 2025, 19:40 / actualizat: 26 ianuarie 2025, 22:52
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat constituirea unei celule de criză la nivelul Guvernului pentru coordonarea activității de recuperare a celor patru piese de tezaur furate din muzeul Drents din Assen, Olanda.
Luni, Corpul de Control al premierului va verifica la Ministerul Culturii toată documentația legală pe baza căreia a fost organizată expoziția din Olanda.
Șeful Executivului precizează că a discutat cu ministrul de interne, Cătălin Predoiu să trimită de urgență o echipă de polițiști criminaliști care să lucreze alături de autoritățile olandeze în ancheta desfășurată pentru recuperarea tezaurului românesc.
În plus, Marcel Ciolacu a cerut ca experții români să se deplaseze de urgență în Olanda, pentru a asigura aducerea în țară cât mai rapid a celorlalte piese de patrimoniu.
30 milioane de euro, asigurarea expoziției
Secretarul de stat Diana-Ştefana Baciuna afirmă că furtul pieselor de tezaur de la muzeul din Olanda reprezintă o lovitură adusă istoriei noastre şi moştenirii culturale a poporului român.
Într-o conferință de presă la Muzeul Național de Istorie a României, directorul MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a precizat că expoziţia a fost prezentată la cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda.
Managerul a precizat că sistemul de securitate a fost verificat atât de asigurator, cât şi de personal al MNIR. Târnoveanu a mai spus că ceea ce s-a întâmplat “iese din comun”.
„Este primul atentat cu exploziv, primul jaf în care s-a folosit explozibil, în cazul unui muzeu european. Deci, s-a intrat în clădire din afară folosind explozibil. Nu este o practică în sistemul actual. În cazul acesta vă asigur că în declaraţia pe care a făcut-o conducerea muzeului figura existenţa unui post de control, 24 din 24. (…) Tot în contract au fost introduse o serie de cerinţe specifice ale noastre, de exemplu, vitrine speciale antifurt pentru piesele deosebite. Piesele care au fost furate erau în vitrine speciale, cerute de Muzeul Naţional de Istorie. (…) Asigurarea generală se cifrează la peste 30 milioane de euro pentru toată expoziţia”, a afirmat managerul MNIR.