CLASSICAL AND FOLK MUSIC INTERNATIONAL COMPETITION, ediția a treia, la Timișoara
Concursul de interpretare se adresează elevilor muzicieni cu potențial artistic.
Articol de Simona Stoița, 22 mai 2024, 12:06
Concursul de Interpretare „Classical and Folk Music International Competition”, ajuns la ediția a treia, se va desfășura, în perioada 24 – 26 mai 2024, la Timișoara.
Concursul este organizat de Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș.
CLASSICAL AND FOLK MUSIC INTERNATIONAL COMPETITION se adresează tinerilor cu potențial artistic, care studiază instrumentele de suflat – muzică clasică, muzică vocală tradițională, precum și instrumente populare tradiționale.
Juriul competiției reunește personalități artistice și cadre didactice de la școli și licee de artă din România și străinătate.
În evaluarea prestațiilor concurenților, juriul va aprecia interpretarea artistică, realizarea tehnică, personalitatea interpretului și ținuta scenică (portul popular specific zonei sau țării de proveniență).
Premiile concursului:
Se vor acorda premii I, II, III, mențiuni, premii speciale sau diplome de participare.
În urma jurizării, la fiecare secțiune vor fi desemnați procentual (1 din 10 elevi) din numărul participanților înscriși, cu cele mai bune prestații artistice, care vor participa în concertul de gală.
După desfășurarea concertului de gală, juriul alcătuit din toți membrii comisiilor va decide numele câștigătorului MARELUI PREMIU al concursului „Classical and Folk Music International Competition”.
Marele Premiu al Concursului de Interpretare CLASSICAL AND FOLK MUSIC INTERNATIONAL COMPETITION:
- Vlad Oberșterescu-Hărșian (clarinet), cls. VII, Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara, ediția I, 2022
- George Bârlean (oboi), cls. X, Colegiul Național de Artă Târgu Mureș, ediția II, 2023.
INTERVIU: prof. Ilie Oberșterescu-Hărșian, manager de proiect
Obiectivul concursului este acela de a încuraja, de a susține și de a promova tinerii interpreți în dezvoltarea lor ca viitori muzicieni și oameni de scenă.
Având în vedere vârsta foarte fragedă de la care se pornește studiul instrumentelor de suflat, am căutat să dăm posibilitatea și celor mai mici interpreți, dornici de afirmare, de a se înscrie în competiție, categoria de vârstă cuprinsă între 9 și 19 ani, respectiv clasele III – XII.
Concursul cuprinde trei secțiuni:
- secțiunea instrumentelor de suflat, cea mai mare secțiune din concurs, pentru instrumentele de suflat din alamă și instrumentele de suflat din lemn
- secțiunea instrumentelor populare, unde am dat posibilitatea de a se înscrie în competiție tuturor instrumentelor de suflat, nu doar instrumente populare tradiționale, ci și cele din orchestra simfonică
- secțiunea muzicii vocale tradiționale.
fiecare școală are specificul ei de predare
Numărul mare de participanți, nivelul foarte ridicat al concurenților, precum și schimbul de experiență care s-a realizat între școli, în edițiile anterioare, ne-a motivat să continuăm și să promovăm concursul la o scară mult mai largă.
Ca grad de atractivitate, ne-am bucurat să observăm că numărul de participanți a crescut de la o ediție la alta.
La ediția a doua, din anul 2023, am avut un număr de 192 de participanți, reprezentând 24 de școli din România, două școli din Ucraina, o școală din Republica Moldova, două școli din Serbia și cinci școli din Ungaria.
Desigur, fiecare școală are specificul ei de predare. Se pot observa diferențe și asemănări în interpretare, abordarea repertoriului, însă la baza unui viitor artist, unui viitor instrumentist, se află principiile de tehnică instrumentală.
În ceea ce privește partea de repertoriu, am avut concurenți care s-au prezentat cu lucrări foarte variate, atingând un înalt prag de dificultate.
Comisiile de jurizare sunt formate din profesori de la școlile participante, cadre didactice universitare, precum și artiști instrumentiști de la instituțiile de profil.
Cu ajutorul Consiliului Județean Timiș și al câtorva sponsori am reușit să obținem un fond de premiere de 18.000 lei.
Calendarul concursului:
Concursul se va desfășura între 24 și 26 mai, în trei locuri.
În 24 mai vom avea primirea concurenților, în 25 mai se vor desfășura probele de concurs, iar în data de 26 mai 2024, la ora 10:00, la Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, va fi Gala laureaților.
Și în acest an ne-am bucurat de ajutorul câtorva instituții din oraș.
Mulțumesc Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, Facultății de Muzică și Teatru – UVT, Colegiului Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Consiliului Județean Timiș, Asociației Vladissimo Art, tuturor sponsorilor care au participat și anul acesta în promovarea, realizarea și dezvoltarea acestui concurs.
Fiind la cea de-a treia ediție și obținând un feedback foarte bun în edițiile anterioare, asigur concurenții că vor avea parte de o jurizare corectă, realizată de către un juriu profesionist. Le doresc tuturor succes în competiție! (prof. Ilie Oberșterescu-Hărșian, manager de proiect)
Echipa de organizare a concursului:
- Ilie Oberșterescu-Hărșian, manager de proiect
- Gabriella Popescu, responsabil Instrumente de suflat din lemn
- Rodica Canțîr, responsabil Muzică vocală tradițională
- Adelina Costăngioară, secretar concurs și responsabil Instrumente Populare
- Cristina Fernbach, responsabil parteneriate
Sursa foto/arhiva concurs, Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara.