Compozitorul valsului Valurile Dunării, Cetăţean de Onoare post mortem al Timișoarei
Articol de Radio Timișoara, 27 noiembrie 2019, 18:20
Compozitorul valsului ‘Valurile Dunării, timişoreanul Iosif Ivanovici a fost numit ‘Cetăţean de Onoare’, post mortem, al municipiului Timişoara.
Distincţia i-a fost înmânată strănepotului compozitorului, pianistul Andrei Ivanovici, de către viceprimarul Dan Diaconu. Acesta a arătat că Iosif Ivanovici a fost un dirijor şi compozitor român, autorul celebrei piese ‘Valurile Dunării’, creaţia lui cuprinzând în majoritate dansuri şi marşuri.
Iosif Ivanovici a intrat copil de trupă în fanfara Regimentului 6 Infanterie din Galaţi, a studiat muzica la Iaşi, după care a fost dirijor al mai multor formaţii de muzică militară.
“În timpul petrecut la conducerea muzicii Regimentului 6 Linie din Galaţi, compune în anul 1880 celebrul vals Valurile Dunării. Publicistul lugojean Cristian Ghinea a făcut o descoperire interesantă legată de cunoscuta compoziţie Valurile Dunării. O scurtă perioadă de timp, Ivanovici a fost capel-maistru al fanfarei militare din Lugoj, ocazie cu care a cunoscut-o pe Sara Fried, o domnişoară de origine evreiască din Lugoj, care l-a inspirat să scrie valsul ce va face ocolul pământului, aducându-i celebritatea, lucrarea fiind tipărită la aproape fiecare editură muzicală străină”, a spus Dan Diaconu.
Piesa a fost prezentă şi la Expoziţia Universală de la Paris din 1889, bucurându-se de un succes fulminant. Din 116 compoziţii scrise de autori reputaţi, ‘Valurile Dunării’ a fost aleasă pentru a fi imnul oficial al Expoziţiei Universale de la Paris, care a marcat şi inaugurarea Turnului Eiffel.