Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Concurs Internațional de Pian „Alma Cornea Ionescu”, ediție aniversară cu numărul 20

Liceul de artă „Ion Vidu” din Timișoara, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Timiș și al Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, organizează, în perioada 18-21 mai 2023, cea de-a XX-a ediție a Concursului Internațional de Pian „Alma Cornea Ionescu”.

Concurs Internațional de Pian „Alma Cornea Ionescu”, ediție aniversară cu numărul 20

Articol de Simona Stoița, 14 mai 2023, 16:00

Concursul se adresează tinerilor pianiști în devenire, iar juriul reunește personalități din mediul academic preuniversitar și universitar.

Ediția aniversară a Concursului Internațional de Pian „Alma Cornea Ionescu” va aduce elemente de noutate, aflăm de la organizatori.

„Cu un afiș interactiv (almacorneaionescu.blogspot.com) și prezența in juriu a Directorului de la State Conservatory din Salonic, Grecia, un masterclass și o conferință de excepție, alături de participanți bine pregătiți, sperăm la o ediție deosebită și vrem să spunem lumii cât de importantă e muzica” apreciază prof. dr. Mădălina Dorgo, coordonator al concursului, Șef catedră Pian Principal, Liceul de Artă „Ion Vidu”, Timișoara.

Detalii despre Concursul Internațional de Pian „Alma Cornea Ionescu”, ediția a XX-a, în interviul acordat de prof. dr. Mădălina Dorgo, responsabil arie curriculară Pian, Liceul de artă „Ion Vidu” (interviu pentru Radio Timișoara):

„Într-un an deosebit pentru Timișoara – Capitală Culturală Europeană, în 2023, Concursul Internațional de Pian „Alma Cornea Ionescu” a ajuns la a XX-a ediție. O ediție aniversară, încărcată de bucurii, surprize și multă muzică de calitate. Astfel, în perioada 18-21 mai 2023, vă așteptăm la Liceul de artă „Ion Vidu” din Timișoara.

A fost un parcurs lung, pornit din respectul pentru artă, pentru pian, al colegilor de la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. În anul 2003, în urma strânsei legături între catedra de Pian, condusă de doamna profesor Elena Samoilă, și catedra de Pian a Școlii de Arte Frumoase „Filaret Barbu” din Lugoj, ia naștere prima ediție a concursului, numit astfel după primul director al Liceului de Muzică din Timișoara – Alma Cornea Ionescu, reputată pianistă a vremii și pedagog de renume.

În anul 2004 se adaugă la concurs secțiunea – Vioară, iar în 2005, concursul devine „Concurs – festival Euroregional”, prin realizarea de parteneriate cu școli de muzică din Serbia și Ungaria.

Odată cu pandemia nu ne-am mai putut întâlni așa cum eram obișnuiți, împreună, pe scenă, sau în sălile de repetiție, dar am ales să nu abandonăm proiectul „de suflet” al catedrei de Pian. Pentru că viața înseamnă adaptare continuă, am încercat să transformăm un deficit într-o provocare. În anul 2021 am avut prima ediție online, iar începând cu anul 2022, concursul a devenit „Concurs Internațional”. Am țintit mereu mai mult, mai sus, mai bine!

Anul acesta am decis să nu ne oprim aici! Am adus mai multe elemente de noutate. Astfel, duminică, 21 mai 2023, Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara va găzdui o conferință și un masterclass. Prof. dr. George-Julius Papadopoulos, Director al Conservatorului de Stat din Salonic, unul dintre cele mai vechi conservatoare din Europa, reputat muzicolog și pianist, cu un doctorat în Istoria muzicii la University of Washington – School of Music, Master of Music in Performance, Piano – King’s College din Londra și Bachelor in Piano – Royal Academy of Music (Londra), va susține, începând cu ora 10:00, o conferință cu tema „Wolfgang Amadeus Mozart, Mituri și adevăruri: o întâlnire cu viața și opera compozitorului austriac”. Apoi, începând cu ora 12:00, vă invităm la Masterclass „Improvisation in Mozart’s Slow Movements: The case of the D minor Piano Concerto, K. 466”.

Conferința și masterclassul se adresează tuturor celor interesați de cultură, nu doar pianiștilor. Va fi o altfel de abordare, prin care se va încerca conectarea profesorilor și elevilor la ceea ce înseamnă muzica la nivel euopean, la ceea ce scenele de concert prezintă acum. Încercăm să lărgim orizonturi, să creăm noi legături, să „creștem” împreună.

Al doilea element de noutate este afișul interactiv al concursului. Pentru prima dată, concursul este vizibil pe platformele sociale, în lumea media, cu o interfață atractivă, cu butoane tastabile de pe telefon, care îl duc pe cel interesat într-o lume virtuală, diferită de cea cu care erau obișnuiți concurenții „Alma Cornea Ionescu”, o lume modernă. Afișul poate fi accesat și de pe telefon sau tabletă, în partea de jos existând linkuri către blog, pagina media sau formularul de înscriere. Rezultatele vor fi afișate în timp real, iar procedura de înscriere este deosebit de facilă.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără suportul Direcțiunii Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, prin doamna Director, prof. Patricia Vlad, cât și domnul Director adjunct, prof. dr. Daniel Zah. Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, prin doamna Decan, prof. univ. dr. Violeta Zonte, ne-a fost și ne e mereu alături, iar fără ajutorul sponsorilor concursului nu am fi putut să fim unde suntem acum. Nu uitați, în perioada 18-21 mai 2023, sunteți invitații noștri!

În 18 mai 2023, între orele 18:00-20:00, vom avea Festival de Muzică de Cameră. În 19-20 mai 2023, Concursul Internațional de Pian „Alma Cornea Ionescu” vă așteaptă la secțiunea Muzică interpretativă – Pian, iar în 21 mai 2023, prof. univ. dr. George-Julius Papadopoulos va susține Conferință și Masterclass. Mă bucur că ne veți fi aproape!” (prof. dr. Mădălina Dorgo, responsabil arie curriculară Pian, de la Liceul de artă „Ion Vidu” din Timișoara, interviu Radio Timișoara)

AUDIO / prof. dr. Mădălina Dorgo, coordonator al concursului, Șef catedră Pian Principal, Liceul de Artă „Ion Vidu”, Timișoara:

 

Duminică, 21 mai 2023, Sala „Mihai Perian”, Liceul de Artă „Ion Vidu”, Timișoara:

Prof. dr. George–Julius Papadopoulos

Director Thessaloniki State Conservatory, Musicologist – Pianist

PhD in Music History (University of Washington, School of Music)

Master of Music in Performance, Piano (King’s College, London)

Bachelor in Piano (Royal Academy of Music, London)

 

Ora 10:00-12:00, Conferință cu tema „Wolfgang Amadeus Mozart, Mituri și adevăruri: o întîlnire cu viața și opera compozitorului austriac”.

Ora 12:00-13:00, Masterclass „Improvisation in Mozart’s Slow Movements: The case of the D minor Piano Concerto, K. 466”.

AUDIO / Mesajul din partea prof. dr. George-Julius Papadopoulos, muzicolog, pianist (Grecia). Sursa/almacorneaionescu.blogspot.com

Foto: Mădălina Dorgo/sursa: arhiva personală. Foto: prof. dr. George-Julius Papadopoulos/sursa: almacorneaionescu.blogspot.com

Articol îngrijit de Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.

Teatrul Național îi readuce la Timișoara pe John Malkovich și Pippo Delbono. Ada Hausvater: Teatrul este nemuritor
Cultură joi, 27 martie 2025, 12:44

Teatrul Național îi readuce la Timișoara pe John Malkovich și Pippo Delbono. Ada Hausvater: Teatrul este nemuritor

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul a evoluat odată cu societatea. Dacă în Grecia Antică tragedia și comedia erau folosite atât...

Teatrul Național îi readuce la Timișoara pe John Malkovich și Pippo Delbono. Ada Hausvater: Teatrul este nemuritor
„Richard al III-lea”, premieră la Teatrul Național Timișoara
Cultură marți, 25 martie 2025, 11:27

„Richard al III-lea”, premieră la Teatrul Național Timișoara

Teatrul Național din Timișoara propune o nouă premieră din dramaturgia lui William Shakespeare. Spectacolul „Richard al III-lea”, în regia...

„Richard al III-lea”, premieră la Teatrul Național Timișoara
bookfest 2025
Cultură luni, 24 martie 2025, 13:22

Personalitățile Banatului cultural vin la Bookfest Timișoara

Vizitatorii sunt așteptați pentru patru zile de evenimente culturale de înaltă ținută, lansări de carte, sesiuni de autografe, întâlniri cu...

Personalitățile Banatului cultural vin la Bookfest Timișoara
visuali italiane
Cultură luni, 24 martie 2025, 12:05

Visuali Italiane 2025 aduce la Timișoara cele mai noi filme italiene

Publicul cinefil va descoperi regizori tineri și debutanți îndrăzneți, alături de nume mari și actori de top. Festivalul „Visuali Italiane...

Visuali Italiane 2025 aduce la Timișoara cele mai noi filme italiene
Cultură vineri, 21 martie 2025, 12:10

Concert aniversar la Opera Națională din Timișoara, dedicat lui Laszlo Rooth

Opera Naţională Română din Timişoara invită publicul meloman la concertul aniversar intitulat „Un secol de muzică”. Concertul, care...

Concert aniversar la Opera Națională din Timișoara, dedicat lui Laszlo Rooth
Cultură marți, 18 martie 2025, 09:37

“Armata de teracotă” de la muzeul din Arad, succes la public

Expoziţia inedită “Armata de teracotă” de la Complexul Muzeal Arad, aflată în premieră în ţara noastră, a fost vizitată de peste 5.000...

“Armata de teracotă” de la muzeul din Arad, succes la public
Cultură joi, 13 martie 2025, 20:02

Salonul de Carte Bookfest 2025 la Timișoara / PROGRAM

Timp de patru zile, din 27 până în 30 martie, vizitatorii vor găsi cele mai bune cărți la cele mai bune prețuri și vor putea participa la...

Salonul de Carte Bookfest 2025 la Timișoara / PROGRAM
Cultură duminică, 9 martie 2025, 16:58

INTERVIU | Arta românească pe scena internațională; performanța Galeriei Jecza din Timișoara

Galeria Jecza a reușit o performanță remarcabilă după ce Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York a achiziționat trei lucrări ale...

INTERVIU | Arta românească pe scena internațională; performanța Galeriei Jecza din Timișoara