Ascultă Radio România Timișoara Live • 

CONCURSUL INTERNAȚIONAL DE CANTO „Voci de primăvară” ajunge la ediția cu numărul 11

Zeci de tineri talentați, în competiția de la Timișoara. Interviu cu tenorul Daniel Zah (FMT-UVT), inițiatorul concursului.

CONCURSUL INTERNAȚIONAL DE CANTO „Voci de primăvară” ajunge la ediția cu numărul 11

Articol de Simona Stoița, 28 aprilie 2025, 22:22

Concursul Internațional de Canto „Voci de Primăvară”, ediția a XI-a, se va desfășura, în perioada 29-30 aprilie 2025, la sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.

Organizat de Liceul de Artă „Ion Vidu”, în parteneriat cu Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Timiș, evenimentul va reuni peste șaizeci de tineri talentați din România, Serbia, Bosnia-Herțegovina și Ungaria.

Cele două secțiuni ale concursului se adresează tinerilor competitori din mediul preuniversitar și academic.

„Acest concurs nu este doar o competiție, ci mai ales un adevărat spectacol al vocii și al interpretării. Într-o lume în care artele sunt din ce în ce mai puțin apreciate, „Voci de primăvară” rămâne un pilon al educației muzicale de calitate, continuând tradiția de excelență a școlii timișorene de canto” consideră prof. dr. Daniel ZAH, inițiatorul competiției.

INTERVIU / lect. univ. dr. habil. DANIEL ZAH (Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru)

„Voci de primăvară” este mai mult decât un concurs.

Este o mărturie a curajului tinerilor de a-și urma pasiunea într-o lume care le oferă atâtea alte căi.

La vârste fragede, între 14-19 ani, acești tineri aleg să stea ore întregi în săli de repetiție, să lucreze la respirație, la emisie, la expresie.

Studenții noștri care ar putea profesa în orice alt domeniu mai „sigur” aleg să își dedice viața artei, cu toată nesiguranța pe care o implică aceasta.

Unicitatea stă tocmai în faptul că „hrănim” această flacără artistică atunci când ea e cel mai vulnerabilă, în anii de formare.

arta merită trăită

Oferim un spațiu sigur unde greșelile sunt trepte, nu obstacole, o comunitate care înțelege cât de mult înseamnă să te trezești de dimineață pentru solfegii, exerciții de respirație, și o scenă unde poți simți că „da, chiar pot face asta!”

Când un adolescent de șaisprezece ani stă pe scenă cu mâinile tremurânde, dar cântă cu o sinceritate care taie respirația, sau când un student își riscă totul pentru o arie dificilă, asta nu mai e doar un concurs. Devine o confirmare că arta merită trăită.

Și poate cel mai important, le arătăm că alegerea lor, deși nu e ușoară și cere sacrificii, totuși este una care nu doar le va umple viața, ci le va umple și sufletele. Nu doar ale lor, ci și sufletele altora.

Este un concurs care NU separă.

Este un concurs care unește.

Generează dialog între generații.

Elevii de paisprezece ani stau alături de studenții de la master, învățând unii de la alții.

Leagă culturi.

La fiecare ediție auzim limbi și stiluri diferite, dar toate vorbesc aceeași limbă universală a muzicii (a muzicii vocale).

Răspunde nevoilor reale. Oferă tinerilor nu doar o scenă, ci și o „oglindă artistică” în care să se recunoască, dar apoi și să crească.

„Voci de primăvară” nu este doar un concurs sau un proiect educațional – artistic.

Este o poveste de pasiune, dedicare și comunitate.

De unsprezece ani, acest eveniment a crescut în inima Timișoarei, în inima instituțiilor de educație vocațional-artistică, precum un „copac cu rădăcini adânci”, hrănit de iubirea pentru muzică și de dorința de a crea legături între oameni.

A devenit un brand al orașului pentru că respiră același spirit care face Timișoara specială: deschiderea către lume, inovație, dar și respect pentru tradiție.

Aici, elevii și studenții nu sunt doar concurenți.

Sunt pionieri ai frumosului”!

Noi organizatorii cât și publicul îi întâmpinăm cu aceeași căldură cu care am primit mari artiști ai scenei lirice.

Consistența a fost „cheia”.

An după an, chiar și în pandemie (în format online), am construit o „casă a excelenței”, unde tinerii artiști vin să fie văzuți, auziți, dar și inspirați.

Și ei, la rândul lor, ne răsplătesc cu emoții pure și momente artistice de înaltă ținută.

Momente care rămân în amintirea tuturor.

Cel mai frumos este efectul de val.

Fiecare ediție aduce noi prieteni, noi parteneri, noi admiratori, noi concurenți.

Uneori, profesorii participanților de altădată revin ca membri ai juriului sau ca spectatori.

Asta ne arată că am reușit să țesem o „pânză” de conexiune umană.

Timișoara nu doar găzduiește acest concurs, îl trăiește!

În sala de concerte a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, în ochii strălucitori ai concurenților care visează să urce pe scenele lirice mari ale lumii, simți că „Voci de primăvară” e mai mult decât un nume. 

E o promisiune că frumosul va triumfa întotdeauna!

Și de aceea, în fiecare primăvară, Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, împreună cu partenerii săi, întoarce pagina cu nerăbdare, pentru a scrie împreună un nou capitol.”

„Concursul se desfășoară într-o singură etapă, în sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, concurenții fiind acompaniați la pian de profesorii corepetitiori.

Concursul are  două secțiuni.

Secțiunea A, pentru elevi (14–19 ani) din școli și licee de muzică (vocațional-artistice).

Secțiunea B, pentru studenți de la universități și facultăți de muzică, programul de licență sau master.

Repertoriul de concurs este conform vârstei și programei de studiu.

Secțiunea A, clasa a IX-a și a X-a – Arie antică și un Lied universal; clasa a XI-a și a XII-a – Arie de operă, operetă sau oratoriu și un Lied universal.

Secțiunea B, pentru toți anii de studiu – Arie de operă (excluzând perioada barocă) și un Lied universal.

În acest an avem peste șaizeci de participanți, la ambele secțiuni, din patru țări: România, Serbia, Bosnia-Herțegovina și Ungaria.”

Competiția va avea un juriu format din personalități marcante ale lumii muzicale.

„Președinte este conf. univ. dr. SIMONA NEGRU, prodecan al Facultății de Muzică și Teatru – UVT, însoțită de profesori din Serbia, Arad și Timișoara.  

La secțiunea preuniversitară, prof. ANA ALEKSIC SAJRER (Școala de Muzică „Josif Marinkovic”, Zrenjanin, Serbia), prof. RADIANA BARB (Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Arad), prof. ADINA COVACI (Liceul de Artă „Ion Vidu”, Timișoara), prof. ADELINA COSTĂNGIOARĂ (Liceul de Artă „Ion Vidu”, Timișoara).

Secțiunea academică beneficiază de evaluarea unor artiști și specialiști de talie internațională: soprana SILVIA-SORINA MUNTEANU (conf. univ. dr. habil. – Universitatea „Aurel Vlaicu”, Arad), mezzosoprana AURA TWAROWSKA (lect. univ. dr. – Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru), mezzosoprana COSMINA S. STITZL (asist. univ. drd. – Universitatea „Aurel Vlaicu”, Arad, profesor la C.S.S. Musikschule Stuttgart, Germania) și tenorul DANIEL ZAH (lect. univ. dr. habil. – Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, profesor – Liceul de Artă „Ion Vidu”).

Evaluarea se face pe baza unor criterii clare.

Acuratețe tehnică – intonație, respirație, emitere.

Interpretare artistică – expresivitate, stil.

Alegerea repertoriului – adaptat vârstei, nivelul tehnic, prezența scenică.”

„Concursul Internațional de Canto „Voci de primăvară” este un eveniment educațional-artistic organizat de Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, în parteneriat cu Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Timiș, ajutați și de sponsorii noștri.

Echipa de organizare este formată din profesioniști dedicați, profesori de artă vocală și manageri ai instituțiilor de educație organizatoare și partenere.

Președintele onorific al concursului este prof. OANA-CODRUȚA TOMESCU, Inspector Școlar – Arte, de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș.

Directorii concursului: prof. Patricia Vlad, director al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara și prof. Sanda Moldovanu, director adjunct al Liceului de Artă „Ion Vidu”.

Coordonatorii proiectului: prof. Adina Covaci și lect. univ. dr. habil. Daniel Zah, de la Liceul de Artă „Ion Vidu”, respectiv Universitatea de Vest din Timișoara.

Comitetul de organizare: prof. Adelina Costăngioară, prof. Maria Chioran, prof. Marilena Chircă, prof. Rodica Canțâr, prof. Ovidiu Ciucuriță, prof. Oana Martinescu, prof. Roxana Oberșterescu, toți profesori de canto la Liceul de Artă „Ion Vidu”.

O mare mulțumire și profesorilor corepetitori, cei care sunt alături de tinerii artiști pe scenă și îi acompaniază la pian, dar și trăiesc cel mai intens emoția artistică alături de participanți.

Calendarul concursului

Concursul va debuta marți, 29 aprilie 2025, la ora 14:00, în Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu”, cu secțiunea Universitară.

Va continua miercuri, 30 aprilie 2025, de la ora 10:30, în aceeași locație, cu secțiunea Preuniversitară, adică licee și școli vocațional-artistice.

La această secțiune avem cei mai mulți participanți așa că se va întinde pe parcursul întregii zile, fiind programați să intre în scenă conform anului de studiu.

Decernarea premiilor se va face tot miercuri, 30 Aprilie 2025, începând cu ora 17:00.”

Mesaj pentru participanți

„Vă încurajez să vă trăiți pasiunea cu curaj și autenticitate!

Acest concurs este o oportunitate de a vă testa limitele, de a învăța, de a vă construi rețele de contacte în viața muzicală lirică. Fiecare ediție aduce surprize frumoase, iar noi suntem aici pentru a vă susține în această călătorie.”

Invitație pentru public

„Publicul interesat este invitat să asiste gratuit la toate etapele concursului, un adevărat festiv al muzicii vocale.

Vă invităm să-i descoperiți pe viitorii mari soliști ai muzicii vocale! Concursul este șansa de a asculta interpretări de excepție și de a fi parte a unei comunităti care apreciază arta și o iubește.

Vă așteptăm la „Voci de primăvară”, pentru momente de emoție și de inspirație!” (Daniel Zah)

Sursa foto / afișe: Daniel Zah, FMT-UVT, Liceul de Artă „Ion Vidu”, Timișoara.

Filarmonica Arad concertează în vară la Viena, în sala de unde se transmite Concertul de Anul Nou
Cultură vineri, 18 aprilie 2025, 19:28

Filarmonica Arad concertează în vară la Viena, în sala de unde se transmite Concertul de Anul Nou

Filarmonica Arad va urca pe scena celei mai cunoscute săli de concerte din lume, Musikverein, de unde se transmite concertul de Anul Nou. Muzicienii...

Filarmonica Arad concertează în vară la Viena, în sala de unde se transmite Concertul de Anul Nou
Slujba de Înviere la Muzeul Satului Bănățean. Programul muzeelor din Timișoara de sărbători
Cultură joi, 17 aprilie 2025, 10:02

Slujba de Înviere la Muzeul Satului Bănățean. Programul muzeelor din Timișoara de sărbători

Muzeul Satului Bănățean va fi deschis pentru vizitatori conform programului obișnuit în Vinerea Mare, respectiv între orele 10.00 și 18.00....

Slujba de Înviere la Muzeul Satului Bănățean. Programul muzeelor din Timișoara de sărbători
A paisprezecea brăţară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Naţional de Istorie a României
Cultură marți, 15 aprilie 2025, 13:21

A paisprezecea brăţară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Naţional de Istorie a României

Muzeul Naţional de Istorie a României va prezenta, miercuri, cea de-a paisprezecea brățară dacică de aur recuperată. “Brăţara...

A paisprezecea brăţară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Naţional de Istorie a României
A murit scriitorul Mario Vargas Llosa
Cultură luni, 14 aprilie 2025, 08:19

A murit scriitorul Mario Vargas Llosa

Scriitorul câştigător al Premiului Nobel, Mario Vargas Llosa a murit în Lima, la vârsta de 89 de ani. Moartea sa a fost anunţată de fiul său,...

A murit scriitorul Mario Vargas Llosa
Cultură vineri, 11 aprilie 2025, 23:46

Facultatea de Muzică și Teatru – UVT celebrează Ziua Mondială a Vocii

În perioada 12-16 aprilie 2025, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin Facultatea de Muzică și Teatru (FMT), vă invită la o serie de...

Facultatea de Muzică și Teatru – UVT celebrează Ziua Mondială a Vocii
Cultură vineri, 11 aprilie 2025, 13:45

Festivalul Internațional de Clarinet, o premieră pentru Timișoara

TIMIȘOARA INTERNATIONAL CLARINETFEST 2025 – SPRING SCHOOL FOR SHARING CLARINET MUSICAL HERITAGE reunește tineri instrumentiști (Polonia,...

Festivalul Internațional de Clarinet, o premieră pentru Timișoara
Cultură miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

„Simt că prin muzică e un fel de zbor pentru cei care cântă, nu doar o ascultă” spune pianistul Theodor Rădulescu

Pianistul Theodor Alexandru Rădulescu va susține un recital incluziv cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, la...

„Simt că prin muzică e un fel de zbor pentru cei care cântă, nu doar o ascultă” spune pianistul Theodor Rădulescu
Cultură miercuri, 2 aprilie 2025, 10:12

Muzeul Satului Bănăţean se redeschide publicului după incendiul de la biserică

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara se va redeschide pentru public, de astăzi. Muzeul a fost închis, pe 26 martie, în urma unui incendiu...

Muzeul Satului Bănăţean se redeschide publicului după incendiul de la biserică