Confesiunile cafegiului care a adus la Timișoara vechile rețete armenești: “Cafeaua este esența inteligenței”
Articol de Radio Timișoara, 10 decembrie 2016, 12:30
Când am început, în 2010, nu prea mai erau pe piaţă din vechii cafegii. Majoritatea lor au părăsit România, mulţi au şi murit datorită vârstei. Cafeaua artizanală este cea care se prăjește puțin, de calitate și, ori de cât ori e nevoie, trebuie să fie întotdeauna proaspătă.
În vremea comunismului, Gheorghe Florescu se ocupa de aprovizionarea magazinelor de cafea. Până la sfârşitul anilor 70, situaţia nu a fost foarte dificilă, însă iubitorii de cafea din România au primit cea mai proastă veste în 9 februarie 1979: importul cafelei se oprea! Cum cafeaua naturală dispăruse din comerţul socialist, regimul a decis să ofere populaţiei un surogat, ironic numit “nechezol”.
Dacă la început a fost 20 la sută înlocuitori, 80 la sută cafea, în final s-a ajuns la 80 la sută înlocuitori şi 20 la sută cafea. Era şi ceva mai grav. Prietenii lui Ceauşescu din Africa aduceau cafea Robusta, de cea mai proastă calitate, deprieciată, mucegăită, care era transformată în cafea cu înlocuitori.
“Cafeaua este esenţa inteligenţei. Dacă vrei să gândeşti bine, o ceşcuţă de cafea ajută foarte mult”, este de părere Gheorghe Florescu.
Cafegiul este solicitat să deschidă cafenele în mai multe ţări din europa, însă până atunci singura cafea marca Gheorghe Florescu din Timişoara se poate bea în librăria „La Două Bufniţe”.
Ascultați confesiunile celebrului cafegiu în reportajul realizat de Ștefan Both: