„De Profundis” este numitorul special, la actuala ediție a Festivalului – Concurs Internațional „Remus Georgescu”
Concerte, recitaluri, prelegere, simpozion și un worksop de compoziție. Interviu: Gabriel Mălăncioiu, director artistic al festivalului.
Articol de Simona Stoița, 14 octombrie 2024, 14:00 / actualizat: 25 octombrie 2024, 12:56
Festivalul – Concurs Internațional „Remus Georgescu”, ediția a XI-a, intitulată „De Profundis”, se va desfășura în perioada 14 – 27 octombrie 2024 și va aduce în atenția publicului lucrări în primă audiție absolută, un concert vocal- simfonic, un concert itinerant, recitaluri, un workshop de compoziție, o prelegere și un simpozion al UCMR.
Organizator: Filarmonica „Banatul” Timișoara.
Directori artistici ai festivalului: Gabriel Mălăncioiu, Gabriel Almași.
Interviu / Gabriel Mălăncioiu, compozitor, director artistic al Festivalului – Concurs Internațional „Remus Georgescu”
„A doua jumătate a lunii octombrie este iarăși dedicată maestrului Remus Georgescu.
Filarmonica „Banatul” din Timișoara va organiza Festivalul – Concurs „Remus Georgescu”, în perioada 14-27 octombrie.
Vor fi două săptămâni pline, în care vom avea nouă concerte, o prelegere, un simpozion, un worksop de compoziție.
Îi vom cunoaște pe cei cinci compozitori, câștigători ai Concursului de Compoziție.
Din anumite perspective, anul acesta sunt auspiciile cele mai favorabile pentru a considera că va fi cea mai reușită ediție a festivalului, în sensul în care am avut un record de înscrieri, la Concursul de Compoziție „Remus Georgescu”.
Juriul concursului a avut o sarcină deosebit de grea, aceea de a selecta cinci compozitori din 220 de candidați.
O sarcină foarte grea, ținând cont de nivelul foarte ridicat al candidaților.
Totuși, în urma deliberărilor, jurul a ales cinci tineri compozitori, proveniți din diferite părți ale lumii – Elise Arancio (Statele Unite ale Americii), Arshia Samsaminia (Iran), Vadim Genin (Rusia), María Pérez Diez (Spania) și Irina Perneș (România).”
compozitorul și dirijorul Thomas Adès
„Toți invitații au demonstrat deja o extraordinară valoare.
Sunt interpreți sau ansambluri deja consacrate în plan național sau internațional.
În primul rând, compozitorul și dirijorul Thomas Adès, cel care va coordona workshopul de compoziție cu cei cinci câștigători.
Același Thomas Adès, deopotrivă cunoscut și în ipostaza dirijorului.
Avem deosebita bucurie că va dirija și o lucrare a maestrului Remus Georgescu, oratoriul „De profundis”, lucrare vocal-simfonică amplă cu soliști, cor, cor de copii și orchestră mare, lucrare care de fapt constituie tematica de bază a întregului festival.”
„Precum în anul precedent, am ales un citat din gândurile maestrului, citat devenit sursă de inspirație pentru cei cinci tineri compozitori care au scris câte-o lucrare ce va fi cântată, în prima audiție, la Timișoara.”
„Muzica se naște din tăcere, ni se dezvăluie treptat, se împlinește în timp și se stinge din nou, în tăcere” (Remus Georgescu)
„Încep așadar cu prezentarea ultimului concert, ce constituie poate culminația întregului festival, acest concert itinerant.
Cei cinci câștigători ai concursului, inspirați de cuvintele maestrului Remus Georgescu, au compus câte-o lucrare pentru cinci locații specifice spiritului Timișoarei, adică: balconul Operei, Sinagoga din Cetate, Librăria Cărturești, holul Muzeului Baroc și Domul Romano-Catolic.”
„Concertul vocal-simfonic, din data de 25 octombrie, care îl va avea la pupitrul dirijoral pe Thomas Adès, va cuprinde bineînțeles și o lucrare a compozitorului englez.
Programul va fi completat cu alte două lucrări de György Kurtág – “Movement”, pentru violă și orchestră, ce îl va avea solist pe Alexandru Mihai Bota, și o lucrare omagială, “Hommage-message à Pierre Boulez”.
Solist în lucrarea „De profundis”, a maestrului Remus Georgescu, va fi Nicholas Isherwood, bas-bariton foarte cunoscut în lumea muzicii contemporane.
A făcut numeroase premiere ale operelor lui Karlheinz Stockhausen.
A lucrat îndeaproape cu George Crump și cu numeroși alți compozitori importanți ai vremii.”
ansamblul timișorean ATEM
„În cadrul celui de-al doilea concert, din data de 16 octombrie, la Mansarda Facultății de Arte și Design, membrii ansamblului timișorean ATEM o vor avea invitată pe compozitoarea și performera Irinel Anghel.
“Color Umbrae”, tematica, provine de la prima lucrare din programul concertului, ce aparține unei foarte importante compozitoare din Italia, Clara Iannotta.
Alături de această lucrare vor putea fi auzite lucrări ale unor compozitori români, precum Dan Dediu, Irina Perneș, o lucrare în primă audiție absolută, aparținând compozitoarei Irinel Anghel, laolaltă cu lucrări aparținând unor importanți compozitori din afara granițelor țării, și anume: Salvatore Sciarrino din Italia, Beat Furrrer din Austria și Elise Arancio din Statele Unite ale Americii.”
AXIS MUNDI din Cluj-Napoca
„În concertul de deschidere a festivalului vor fi invitați membrii trioului AXIS MUNDI din Cluj-Napoca.
Concertul va avea loc, în data de 14 octombrie, la Sinagoga din Cetate.
Programul concertului va cuprinde nu mai puțin de patru prime audiții, lucrări special compuse pentru Festivalul „Remus Georgescu”, aparținând compozitorilor DanDe Popescu, Alexandru Murariu, Cristian Bence-Muk și Adrian Pop.
Aceste patru lucrări vor fi încadrate de o lucrare aparținând lui Aram Khachaturian, iar ultima lucrare îi va aparține lui Aurelian Băcan.
Pe Aurelian Băcan îl vom putea urmări în dubla ipostază, de interpret (clarinetist, membru al trioului AXIS MUNDI), dar și în calitatea de compozitor.”
pianista Adriana Toacsen
„Al treilea recital al festivalului o va avea invitată pe extraordinara pianistă Adriana Toacsen.
Va susține același concert de două ori.
Dimineața, la Liceul de Artă „Ion Vidu”, la ora 11:00, și seara, la Mansarda Bastionului Maria Theresia, la ora 19:00, ora la care se desfășoară toate recitalurile și concertele festivalului.
Acest recital va avea loc în data de 17 octombrie.
Subtitlul “Elephantus In Attica” este dat de titlul unei lucrări de Francis Poulenc, „Povestea lui Babar, puiul de elefant”.
În jurul acestei lucrări au fost scrise un număr de șase opusuri datorate unor compozitori români, precum Diana Rotaru, Ariadna Iliescu, Cătălin Crețu, George Păiș, Cristian Bence-Muk și Irina Perneș.”
„Avem marea bucurie de a fi răspuns pozitiv invitației noastre un extraordinar trio din Germania, un trio neobișnuit, alcătuit din soprană, clarinet și pian.
„culminația camerală” a festivalului
Sarah Maria Sun, una dintre cele mai cunoscute soprane care se dedică interpretării Muzicii Noi, va putea fi auzită, alături de acești doi interpreți extraordinari, Kilian Herold (clarinet) și Jan Philip Schulze (pian), în data de 21 octombrie.
Programul propus va combina lucrări mai apropiate de tradiția muzicală, chiar îmbinând genuri apropiate de muzica de Jazz, din creația compozitorilor Benjamin Britten sau Leonard Bernstein, cu elemente teatrale spectaculoase, din creația lui Georges Aperghis, GyörgyLigeti.
În cadrul acestui concert vom putea auzi o primă audiție absolută, aparținându-i compozitorului Benjamin Scheuer.
Consider că și acest recital constituie o culminație, să zicem, „culminația camerală” a festivalului.”
„Dacă recitalul din data de 21 octombrie favorizează vocea înaltă, vocea de sopran, prin prezența Sarah Mariei Sun, concertul din ziua următoare, 22 octombrie, va favoriza vocea gravă.
Nicholas Isherwood și contrabasistul Arthur Balogh, din Timișoara, au conturat un program foarte interesant.
Tematica acestui recital este “Duo Profundis”.
De mare interes ni se va părea interpretarea unei lucrări aparținând compozitorului Giacinto Scelsi – „Maknongan”, care va fi cântată în două variante (varianta pentru contrabas și varianta pentru voce solo).
Programul recitalului mai cuprinde lucrări de György Kurtág, Gabriel Mălăncioiu, Sabina Ulubeanu, Karlheinz Stockhausen și o lucrare în care improvizație va juca un rol important, aparținându-i compozitorului Steve Lacy.
Recitalul conține două prime audiții – o lucrare ce îmi aparține, care va fi cântată de Arthur Balogh, și lucrarea Sabinei Ulubeanu, scrisă special pentru festival, inspirată de gândurile maestrului Remus Georgescu, o lucrare pentru contrabas augmentat.”
“Filacademica”
„Ne bucurăm că iarăși studenții Facultății de Muzică și Teatru se vor alătura unor membri ai Filarmonicii „Banatul”, în cadrul concertului “Filacademica”, în data de 23 octombrie, la Sala „Capitol” a Filarmonicii.
Se vor cânta mai multe lieduri aparținând maestrului Remus Georgescu, laolaltă cu lucrări compuse de Livia Teodorescu-Ciocănea, György Kurtág, Ionică Pop, Teodor Țuțuianu, Kaija Saariaho, Philip Glass, Laura Manolache, Violeta Dinescu sau Arnold Schoenberg.”
“O, Gloriosa Domina”
„Tematica spiritualității, ce l-a interesat într-o deosebită măsură pe maestrul Remus Georgescu, va inspira și tematica recitalului din data de 24 octombrie, “O, Gloriosa Domina”, unde vom avea invitat un consacrat duo de chitare, Duo Hesperus, alcătuit din Costin Soare și Ioan Bănescu, de la București.
Aceștia vor prezenta, în programul recitalului, doar lucrări aparținând unor creatori români, precum Alexandru Murariu, Dan Dediu, Oana Vardianu, George Păiș, Violeta Dinescu, Gabriel Almași, Andrei Petrache și Dan Variu.
Titlurile, în Limba latină, sunt bineînțeles influențate de tematica festivalului, de lucrarea maestrului Remus Georgescu – oratoriul „De profundis”, astfel încât spiritul maestrului să poată fi regăsit în toate recitalurile, simpozioanele, prelegerile, workshopul festivalului.
După ce numele lui Remus Georgescu a devenit cunoscut chiar în toate colțurile lumii, datorită concursului de compoziție, ne dorim ca și muzica maestrului să intre în conștiința cel puțin a melomanilor timișoreni.
“Georgescu‘s Corner”
Cine dorește să mai potolească puțin din „iureșul vieții cotidiene” se va putea opri în foaierul Filarmonicii, unde va fi amenajat un spațiu special, pe care noi l-am numit “Georgescu‘s Corner”.
Aici se va putea odihni și va asculta muzica maestrului care va fi redată de un sistem audio, necontenit, pe toată durata festivalului.
Avem speranța că publicul va răspunde pozitiv invitației noastre.
Chiar încercăm să îi aducem pe cei mai buni tineri compozitori din lume, unele dintre cele mai vestite ansambluri din țară sau din străinătate.
Îl avem invitat special pe Thomas Adès, a cărui prezență ne onorează într-o deosebită măsură.
lucrări premiate în cadrul concursului de compoziție
Prima dintre cele cinci lucrări premiate, în cadrul concursului de compoziție, va fi cântată de Romanian Flute Ensemble, ansamblul de flaute al Facultății de Muzică și Teatru, coordonat de Matei Ioachimescu.
A doua lucrare va fi cântată de Arthur Balogh.
A treia lucrare va fi interpretată de ansamblul de alamă timișorean West Brass Quintet, cea de-a patra lucrare, de ansamblul ATEM, iar ultima lucrare va fi cântată de Duo Hesperus, duo-ul de chitare.
Am dorit ca „prezența maestrului” să poată fi simțită în toate manifestările festivalului,
fie că e vorba de concert itinerant ce are la bază un citat al maestrului,
fie că tematica întregului festival este subordonată titlului unei lucrări ce îi aparține lui Remus Georgescu, adică lucrarea „De profundis”,
fie prin numeroasele lucrări camerale ce îi aparțin maestrului, care vor fi cântate în cadrul festivalului,
sau doar tematica unui concert care să fie în relație cu tematica „De Profundis”. (Gabriel Mălăncioiu, compozitor, director artistic Festivalul – Concurs Internațional „Remus Georgescu”)
Sursa afișe/ Filarmonica „Banatul” Timișoara. Foto portret Gabriel Mălăncioiu, de Benjamin Bledea.