Documentarul ‘Planeta Petrila’, o șansă pentru clădirile istorice ale fostei mine
Foto: Cronica Vaii Jiului
Articol de Radio Timișoara, 5 iunie 2017, 13:38
Spectatorii au stat chiar și în picioare, sala Casei de Cultură fiind neîncăpătoare, și au aplaudat de mai multe ori în timpul proiecției.
‘Planeta Petrila’ urmăreşte, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist şi activist, şi cea a minerului-brigadier Cătălin Cenuşă. ‘Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-şi transfera brigada la o altă mină, considerată ‘viabilă’. Documentarul realizează portretul unei lumi rămase fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistenţa prin artă, păstrarea identităţii sau alternativa culturală a unui oraş în era post-industrială’, spune regizorul Andrei Dăscălescu.
Ion Barbu consideră că documentarul este cel mai potrivit pentru a spune povestea ultimilor ani ai minei Petrila pentru că documentarul „este un gen care nu trișează. Dacă era un film artistic, se putea spune că s-a umblat la scenariu. Avantajul la filmul documentar este că pot fi spuse lucrurile pe față. Eu nu m-am ferit să le spun. Un film documentar este unul despre curaj și lașitate, despre cinste și hoție, este despre toate”. Ion Barbu are convingerea că filmul documentar poate face mai mult decât au reușit administrațiile de până acum întrucât „cheamă lumea aici”.
Pentru a salva câteva dintre spațiile fostei mine Petrila, Ion Barbu a cooptat și un grup de arhitecți care au venit cu soluții pentru spațiile de aici.
Documentarul „Planeta Petrila” va avea premiera la HBO România pe 22 iunie, iar premiera în cinematografe va fi pe 23 iunie.
Foto: Cronica Vaii Jiului