Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva prezintă o expoziție în care se regăsesc obiecte din echipamentul de zbor al lui Aurel Vlaicu.
Printre piesele expuse, se numără pelerina și casca de zbor, la care se adaugă alte obiecte personale, precum o cască de motociclist, o pereche de ochelari de soare, un toc de ochelari și un ceas de buzunar, dar și o cunună de lauri sau o cocardă tricoloră.
„Costumul a fost realizat la începutul secolului XX, perioadă în care Vlaicu apare în fotografiile din ziarele și revistele epocii.
Casca este practic o calotă din material solid, învelită în pânză cauciucată și căptușită pe interior. Prezentând o marcă ce indică producătorul francez („Roold”), ea este prevăzută cu două urechi din piele, pe care sunt aplicate două fante de metal, necesare pentru perceperea mai bună a sunetelor în timpul zborului. Pelerina, cu o evidentă uzură funcțională, este confecționată dintr-un material textil vopsit în culoare neagră. Aurel Vlaicu a zburat cu numeroase ocazii echipat în acest costum, dar esențiale rămân două momente. În primul rând este vorba despre celebrul concurs de lângă Viena, desfășurat pe aerodromul de la Aspern în perioada 23-30 iunie 2012. Apoi trebuie amintit tragicul moment petrecut pe data de 13 septembrie 1913, când, îmbrăcat în acest echipament de zbor Aurel Vlaicu se prăbușește la Bănești, lângă Câmpina, în încercarea sa de a ajunge peste munți, la Orăștie, unde urma să se desfășoare Adunarea Generală a ASTREI din acel an, cu serbările și manifestările obișnuite. Urmele accidentului sunt vizibile în special pe pelerină.”, precizează reprezentanții muzeului din Deva.
Nu lipsesc piese de mobilier, diferite unelte, aparate construite și – uneori – îmbunătățite de către acesta, planșe, schițe, notițe, scrisori sau însemnări diverse.
Aurel Vlaicu s-a născut în 1882, în satul Binținți care acum poartă numele inginerului aviator.