Expoziție de artefacte descoperite de arheologi pe traseul autostrăzii Lugoj-Deva
Peste 50 de piese din lut, piatră, metal, precum şi 13 brăţări din bronz, vechi de aproape 3.000 de ani, sunt expuse la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Expoziția “Drumuri și cioburi… povestea arheologică a unui tronson hunedorean de autostradă” cuprinde piese descoperite pe tronsonul dintre Abucea și Ilia al autostrăzii Lugoj-Deva.
Articol de Radio Timișoara, 5 noiembrie 2015, 11:01 / actualizat: 5 noiembrie 2015, 12:05
Vizitatorii pot vedea și panouri de mari dimensiuni cu fotografii reprezentative preluate de pe şantierul ce a fost deschis cu prilejul lucrărilor de descărcare arheologică.
Arheologul Oana Bărbat, care a fost implicată direct în munca de cercetare arheologică de pe tronsonul menţionat, a arătat că ideea expoziţiei este de a spune povestea celor cinci luni cât a durat cercetarea arheologică de pe şantier, a pieselor ce au fost descoperite, dar şi modul în care s-a lucrat împreună cu muncitorii şi constructorii.
În cele patru situri cercetate pe traseul Abucea-Ilia au fost descoperite aşezări şi locuinţe care datează de la sfârşitul Neoliticului, până în Evul Mediu Timpuriu. Cele mai reprezentative piese descoperite pe şantier au fost 13 brăţări din bronz, vechi de 3.000 de ani, pe care arheologii le-au scos la lumină în zona localităţii Abucea, a spus Oana Bărbat.