Expoziție-eveniment la Timișoara, după 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului
Pe 9 noiembrie, Germania marchează 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, un simbol al „Războiului Rece”.
Articol de Radio Timișoara, 9 noiembrie 2024, 21:20
Pentru a marca ziua căderii Zidului Berlinului, la Timișoara a fost vernisată expoziția „Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei”.
Expoziția de la Memorialul Revoluției din Timișoara prezintă mărturii legate de comunismul din Republica Democrată Germană.
O expoziție despre comunismul din Republica Democrată Germană a fost vernisată la Memorialul Revoluției din Timișoara. Expoziția a fost organizată în colaborare cu Consulatul German, Centrul Cultural German și cu Institutul de Afaceri Externe.
“Vernisăm o expoziție care vorbește despre comunismul din Republica Democrată Germană și din România. Vom vedea că cele două țări sub comunism seamănă. Sperăm să vină cât mai mulți, mai ales tineri, să viziteze această expoziție. Noi, aici, la Timișoara, în curtea Memorialului Revoluție, avem o bucată din acest zid al Berlinului. Această bucată de zid este completată cu o expoziție în curtea noastră despre ce a însemnat acest zid și ce a însemnat de fapt această istorie, o împărțire a Germaniei în două”, spune președintele Memorialului Revoluției din Timișoara, Gino Rado.
Expoziția poate fi vizitată, la Memorialul Revoluției din Timișoara, până în 17 noiembrie.
La Timișoara se află un segment din Zidul Berlinului, care are peste trei metri înălțime și cântărește 2,5 tone. Zidul se află în curtea Memorialului Revoluției, unde rămâne expus permanent.
Zidul Berlinului a fost construit în 1961 ca barieră de separare între Berlinul Occidental și Republica Democrată Germană. Parte a Cortinei de Fier, zidul, cu o lungime de 45 de kilometri a fost, timp de 28 de ani, cea mai cunoscută parte a frontierei RDG-ului. Căderea Zidului Berlinului a fost primul pas către reunificarea Germaniei, care s-a încheiat la 3 octombrie 1990.