Expoziții, spectacole și un maraton al vaccinării cu ocazia Nopții Muzeelor la Timișoara
Muzeele din Timișoara organizează o serie de evenimente cu ocazia evenimentului intitulat Noaptea Muzeelor.
Articol de Radio Timișoara, 12 iunie 2021, 07:00
Muzeul Național al Banatului anunță evenimente care se vor derula pe durata a 12 ore, între care și un maraton al vaccinării, nde vor fi disponibile vaccinurile PfizerBioNTech şi Johnson&Johnson.
Evenimentele de la Muzeul Naţional al Banatului vor fi organizate în intervalul orar 15,00 – 3,00, în curtea şi mansarda Bastionului Theresia. Acestea patru expoziţii cu vizitare gratuită – ‘Patrimonium 2020’, ‘Politehnica Centenar’, expoziţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Sportive Politehnica Timişoara, ‘The Taranterra Project’, expoziţie de tarantule vii, parte din cea mai mare colecţie de profil din ţară, dar şi expoziţia permanentă din Muzeul ‘Ştefan Popa Popas’.
De asemenea, vor avea loc spectacole acustice de muzică istorică, trupa ‘Peregrinii’ va pune în scenă un spectacol de muzică istorică medievală, urmată de trupa ‘Amor Flammis’, cu spectacolul ‘Dr. Schnabel, Pest Medicus’. Este vorba despre un show de teatru pirotehnic ce prezintă poveştile medievale despre Marea Ciumă şi lupta pentru supravieţuire a oamenilor dintr-o lume devastată de ceea ce ei credeau a fi forţe ale răului.
Seara culturală va conţine şi un spectacol de dans contemporan, ‘Je suis Giselle’, organizat în parteneriat cu ‘Unfold Motion’.
Muzeul Naţional de Artă Timişoara îşi va deschide porţile gratuit pentru trei expoziţii temporare complet noi, care îmbină o selecţie de lucrări din depozitele muzeului, din colecţiile partenerilor, precum şi o instalaţie inedită, ‘Tâlharul cel bun’, de Bogdan Vlăduţa.
Şi Muzeul Satului Bănăţean a organizat pentru Noaptea Muzeelor un circuit de vizitare şi expoziţii, până la miezul nopţii. Oaspeţii vor putea face plimbări pe Aleea principală, unde sunt amplasate obiectivele seculare Vama Timişoara, casele Bata, Căpâlnaş, Jupâneşti, Birchiş, Chizătău, Centrul Civic cu Biserica de lemn din Topla, Şcoala Bârna, Primăria Sărăzani, Casa Naţionala Babşa.
Vor fi deschise publicului expoziţiile permanente: Sala expoziţională, cu Arhitectura populară. Elemente de mobilier şi industrie casnică, Centrele de ceramica din Banat, Podoabe bănăţene, Costum popular şi ţesături de interior.
La Casa Naţională Babşa pot fi văzute Expoziţia de Albume biografice şi monografice şcolare din Banat, Expoziţie de machete (case, gospodării ţărăneşti şi instalaţii tehnice).
Expoziţiile temporare sunt Colecţii şi colecţionari – Din Lada cu zestre, Costume tradiţionale din România, Colecţia Etnografică Sonia Isacov, Ţesături de interior, Fotografia. Poveste, document, simbol, Casa Naţională Babşa: ‘Banatul – casa cu două pridvoare’ – expoziţie foto cu bisericile româneşti din Banatul sârbesc şi din zona Făgetului, realizată de ICR Voivodina, în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei.
Pentru a-şi primi vizitatorii în condiţii de siguranţă anti-pandemică, toate cele trei muzee timişoreni au organizat în această săptămână şi acţiuni de igienizare.