FEST-FDR-S.O.S., ediție în aer liber, se deschide cu Jurnal de România.1989
Articol de Radio Timișoara, 13 septembrie 2020, 06:50
Deseară va fi prezentat publicului din Timișoata spectacolul care deschide o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești.
FEST-FDR – S.O.S.2020 devine, timp de două săptămâni, o nouă poartă pe care Teatrul Național o deschide spiritului, prin întâlnirea dintre oameni, dintre mințile și sufletele lor, în spațiul fizic al spectacolului de teatru, ca și în cel de dincolo de cuvânt.
Cele 15 spectacole prezentate în festival au fost selecționate de teatrologul Oana Borș.
„Conceptual, FEST – FDR 2020 îşi trăieşte normalitatea firească. Organizatoric, sigur că se pliază pe noile condiţii. Este exclusiv outdoor. Este S.O.S., arta nu moare! A fost o provocare să fac selecţia astfel încât spectacolele să se poată juca din punct de vedere tehnic. Cu tristeţe, am fost condiţionată să renunţ la anumite producţii care nu s-ar putea juca pe o scenă construită afară. Însă ceea ce cred eu că a rămas, aşa cum îmi doresc în fiecare an, este să fie o „imagine” a unei stagiuni teatrale. Şi cum modulul de bază este FDR, Festivalul Dramaturgiei Româneşti, să fie imaginea unei stagiuni teatrale bazate pe text românesc, fie clasic, fie modern. Dimensiunea FEST, care însemna o conectare a festivalului la direcţii europene, „prindea”, de obicei, spectacole invitate din străinătate, dar şi producţii româneşti valoroase la nivel european. Am păstrat şi această secţiune cu două spectacole care se puteau încadra aici. Avem şi texte de dramaturgie contemporană, regizori şi actori de renume: Oana Pellea, Maia Morgenstern, Ion Caramitru, Marcel Iureş, Marian Râlea. Singura mea dorinţă este ca lucrurile să decurgă normal, să ne putem bucura de teatru, de această emoţie care se creează între actor şi spectator!” spune Oana Borş, teatrolog, selecţioner FEST – FDR 2020.
Despre spectacolele din festival, Oana Borş – selecţioner FEST – FDR, în interviul acordat Simonei Stoiţa.
Festivalul începe deseară de la ora 20, la Sala 2 – Scena Outdoor, cu Jurnal de România.1989, un spectacol al Teatrului Național din București, semnat de Carmen Lidia Vidu. Publicul are ocazia reîntâlnirii cu actorii Ion Caramitru și Oana Pellea, cărora li se alătură Florentina Țilea și Daniel Badale, într-un spectacol care cercetează un moment de răscruce în istoria României – Revoluția din 1989 – prin fragmente autobiografice, prin întâlniri ale protagoniștilor cu propriile lor biografii.
Următoarea seară a festivalului este dedicată unei alte povești, o poveste care sondează relația de cuplu. Miercuri, 16 septembrie, de la ora 20, tot la Sala 2 – Scena Outdoor, Reactor de creație și experiment din Cluj prezintă Totul e bine când se termină de Andreea Tănase, un spectacol în care actorii Paula Rotar și Paul Socol ne invită în universul intim al vieții de cuplu, unde doi oameni sărbătoresc cea mai importantă zi din viața lor. Spectacolul este recomandat spectatorilor peste 16 ani.
Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului Național, www.tntimisoara.com.