Festivalul-Concurs Internațional „Remus Georgescu” este noul titlu al festivalului de Muzică Nouă, organizat de Filarmonica „Banatul”, la Timișoara
Festivalul de Muzică Nouă Intrada, organizat de Filarmonica „Banatul” din Timișoara, se va numi, începând cu ediția din acest an, Festivalul-Concurs Internațional „Remus Georgescu”.
Articol de Simona Stoița, 14 octombrie 2022, 15:17 / actualizat: 14 octombrie 2022, 16:38
Festivalul-Concurs Internațional „Remus Georgescu” prezintă, în perioada 16 – 28 octombrie 2022, o serie de zece evenimente, dedicate muzicii contemporane. Tema ediției actuale este „Ecouri”, după lucrarea omonimă a maestrului omagiat – REMUS GEORGESCU, compozitor, dirijor, pedagog.
„Am decis ca începând cu acest an să redenumim ceea ce a fost Festivalul Internațional de Muzică Nouă INTRADA, care ar fi ajuns la cea de-a noua ediție, în Festivalul-Concurs Internațional „Remus Georgescu”, în memoria maestrului, care s-a stins din viață anul trecut, și care a susținut cu tărie Muzica Nouă, pe tinerii compozitori și pe muzicienii talentați din orașul nostru.
Festivalul se va desfășura în perioada 16 – 28 octombrie 2022 și va include opt recitaluri, un concert itinerant, un concert vocal-simfonic, workshopuri cu tinerii compozitori și interpreți, o expoziție, precum și prelegeri pe teme muzicale de actualitate.
Tema acestei ediții a festivalului este „Ecouri”, fiind inspirată de Oratoriul pentru bas, cor de femei, bandă magnetică și orchestră, cu același titlu, din creația maestrului Remus Georgescu. Am gândit și am denumit fiecare eveniment din cadrul festivalului, în spiritul temei generale. Astfel, titlurile evenimentelor sunt: „Ecoul tinereții”, „Ecomozaic”, „Ecosemnal”, „Metaecouri”, „Amintirea unui Ecou”, „Ecouri urbane”, „Ecoul nopții”, „Ecoul timpului”, „Ecouri introspective” și „Ecouri” (pentru concertul vocal-simfonic, din data de 28 octombrie 2022, în închiderea festivalului).
În acest an am lansat, în premieră, un apel către tinerii compozitori din întreaga lume, de a ne trimite o compoziție proprie, care a fost, ulterior, jurizată de personalități importante din lumea muzicală internațională și românească, precum compozitorul și organistul italian Francesco Filidei, și compozitorii români de renume – Diana Rotaru, Gabriel Mălăncioiu, Gabriel Almași. Spre bucuria noastră, apelul lansat a generat un răspuns de la peste 130 de candidați, de pe șase continente. A fost o decizie dificilă să desemnăm șase lucrări dintre cele înscrise la concurs, nivelul fiind atât de ridicat. Câștigătorii concursului sunt: Hed Bahack (Israel), Luis Fernando Amaya (Mexic), Saad Haddad (S.U.A.), Claudia Sofia Alvarez (Peru), Ștefan Stoianovici (România) și Bernat Pont (Spania). În această vară, fiecare a compus o lucrare, special pentru festivalul nostru. Lucrările lor vor fi interpretate în concertul itinerant, în primă audiție absolută, pe data de 23 octombrie 2022.
În cadrul acestei ediții a Festivalului Internațional „Remus Georgescu” vor fi prezentate numeroase lucrări în primă audiție, și în primă audiție absolută, din creația compozitorilor: Horia Șurianu, Laura Manolache, Mihai Măniceanu, Tom Johnson, Remus Georgescu, Doron Kaufman, Katsumi Yokoyama, Francesco Pavan, Andreina Constantini, Gabriel Mălăncioiu, Gabriel Almași.
Festivalul se va desfășura în diferite locații, precum Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul”, Bastionul Maria Theresia, Sinagoga din Cetate. De asemenea, vom avea și un concert itinerant, care va presupune deplasarea publicului în diferite locații inedite, unde se va afla câte-un alt ansamblu cameral.
Considerăm că este important să promovăm Muzica Nouă, să încurajăm crearea de noi lucrări muzicale, în special din partea tinerilor compozitori locali, dar nu numai. Muzica Nouă, de acum, peste generații, va fi muzica din sălile de concerte. Este de datoria noastră să o sprijinim și să stimulăm crearea sa.
Dorim ca festivalul să fie un pas înainte în promovarea Muzicii Noi în orașul nostru și o modalitate de a onora memoria maestrului Remus Georgescu, prin transformarea Festivalului Internațional de Muzică Nouă INTRADA în festivalul care îi poartă numele. Considerăm că nivelul va fi foarte ridicat. Așteptăm cât mai multă lume la toate evenimentele festivalului!” spune muzicianul Ovidiu Florian Andriş, Manager interimar al Filarmonicii „Banatul” (interviu, Radio Timișoara).
Detalii despre actuala ediţie a Festivalului-Concurs Internațional „Remus Georgescu”, în interviul acordat, în exclusivitate pentru Radio Timișoara, de Ovidiu Florian Andriş, Manager interimar al Filarmonicii „Banatul”:
La pupitrul Orchestrei Filarmonicii „Banatul”, pe care a dirijat-o încă din anul 1968, Remus Georgescu şi-a atras preţuirea publicului şi a criticii. Mari compozitori români, precum Sigismund Toduţă, Ştefan Niculescu, Anatol Vieru, Dumitru Bughici, i-au dedicat maestrului numeroase compoziţii. Sub bagheta lui Remus Georgescu au concertat solişti de renume mondial: Annie Fischer, Emil Gilels, Igor Oistrakh, Jean-Pierre Rampal, Lola Bobescu, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Silvia Marcovici.
„Cei mai frumoşi ani ai vieţii mele i-am petrecut împreună cu Orchestra şi Corul Filarmonicii. Filarmonica din Timişoara a devenit, în timp, a doua casă, a doua familie a mea. Sunt ani care au consolidat o poveste de iubire între mine şi această filarmonică, această orchestră… Am traversat un repertoriu imens! Publicul de concert al Timişoarei a devenit un public exigent, cunoscător, cu pretenţii, şi deschis evenimentelor. Toate lucrările scrise de mine au fost interpretate în primă audiţie de Filarmonica din Timişoara, unele dintre ele fiind dedicate Orchestrei şi Corului Filarmonicii. Primul meu mandat ca Director al Filarmonicii s-a petrecut într-o perioadă de tristă amintire, într-o perioadă foarte grea, în care conducerea comunistă de atunci a aplicat instituţiilor de cultură, cu rea intenţie, sistemul autofinanţării. Practic, au decapitat cultura… Am fost reales Director, de către membrii Filarmonicii, iar conducerea locală de după 1990 mi-a aprobat memoriul pe care l-am înaintat, de mărire a orchestrei şi a corului. Prezenţa Facultăţii de Muzică în Timişoara a fost benefică pentru ansamblu, cei mai buni tineri instrumentişti şi cântăreţi din această facultate au fost angajaţi la Filarmonică. Traversăm o perioadă ciudată, este un moment de derută… Îmi fac şi eu calculul, ca orice om naiv şi încrezător în viitor, un om care îşi păstrează speranţele, în ciuda realităţilor. Muzicienii reprezintă o elită a societăţii. Păcat că nu se înţelege că aceşti oameni muncesc cu dăruire, şi-au sacrificat copilăria, tinereţea, studiind la instrument, şi nu li se oferă salariile pe care le merită. M-aş fi aşteptat ca, după 1990, aceste lucruri să se remedieze. După Revoluţie, mă așteptam ca sănătatea, învăţământul şi cultura, să devină priorităţi absolute. Spuneam într-un articol, citam din Nietzsche, că „o viaţă fără muzică este o eroare”. Ar trebui ca aceşti politicieni „iluştri”, ai noştri, să înţeleagă acest lucru” mărturisea maestrul Remus Georgescu (fragment de interviu din 14 aprilie 2007, difuzat la Radio Timișoara, în emisiunea „Contemplaţii simfonice”, realizator Călin Pacatiuș).
Ascultați interviul acordat de maestrul Remus Georgescu, în exclusivitate pentru Radio Timișoara (14 aprilie 2007, realizator Călin Pacatiuș), păstrat în fonoteca de aur a studioului:
Festivalul-Concurs Internațional „Remus Georgescu” se deschide duminică, 16 octombrie 2022, ora 19, la Sala „Capitol, cu recitalul intitulat „Ecoul tinereții” susținut de Cvartetul de coarde „Arcadia”, compus din Ana Török – vioara I, Răsvan Dumitru – vioara a II-a, Traian Boală – violă, ZsoltTörök – violoncel.
Luni, 17 octombrie 2022, ora 19, la Mansarda Bastionului Maria Theresia, va fi recitalul „Ecomozaic”, în care evoluează studenții Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, alături de instrumentiști ai Filarmonicii „Banatul”.
Miercuri, 19 octombrie 2022, ora 19, la Sala „Capitol”, recitalul „Ecosemnal” va fi susținut de Ansamblul de percuție „Percutissimo” (în componență: Amelia Trifu, Patrick Cojerean, Bogdan Buică, Răzvan Bazarcă), condus de Doru Roman, solist percuționist al Filarmonicii „Banatul”.
Joi, 20 octombrie 2022, ora 19, la Sala „Capitol”, Ansamblul Schallfeld de la Graz (Austria) va fi aplaudat în recitalul intitulat „Metaecouri”.
Sâmbătă, 22 octombrie 2022, ora 20:30, la Sinagoga din Cetate, Doron Kaufman (live electronics, pian), Maria Virginia Onița (soprană), Sorin Petrescu (pian, sintetizator), Doru Roman (percuție), Leonid Ardelean (acordeon) și Laura Ristić Roman (vioară) prezintă recitalul intitulat „Amintirea unui Ecou”.
O premieră a festivalului este concertul itinerant, intitulat „Ecouri urbane”, programat duminică, 23 octombrie 2022, cu pornire de la Foișorul din Parcul Central (grupa I – ora 16, grupa II – ora 16:30), în care vor fi interpretate, în primă audiție absolută, lucrările compuse de cei șase câștigători ai concursului de compoziție, competiție desfășurată, în premieră, în vara anului 2022, având 136 de participanți înscriși, compozitori din întreaga lume. Lucrările celor șase finaliști au avut ca sursă de inspirație locuri ale Timișoarei, iar destinațiile acestui concert itinerant vor fi: Foișorul din Parcul Central (punctul de pornire), Sinagoga din Cetate, parcarea subterană a Timișoara Convention Center, Librăria Cărturești, Amfiteatrul din Piața Sf. Gheorghe, Mansarda Bastionului Theresia. Spectatorii vor porni pe un traseu prestabilit, ghidat de Marius Cornea și Iusztin Zoltan de la Muzeul Național al Banatului. În programul concertului itinerant vor fi compoziții în primă audiție absolută:
Hed Bahack (Israel) – „A day in the life”, pentru ansamblu de percuție
Luis Fernando Amaya (Mexic) – „71 escribas”, pentru trombon și mediu electroacustic
Saad Haddad (S.U.A.) – „Duetto”, pentru două flaute
Claudia Sofia Alvarez (Peru) – „Molitvi”, pentru cor pe voci egale
Ștefan Stoianovici (România) – Lucrare pentru trombon și acordeon
Bernat Pont (Spania) – „Brusc”, pentru clarinet, vioară, violoncel și pian
Următoarele evenimente ale Festivalului-Concurs Internațional „Remus Georgescu” se vor desfășura la Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul”.
Luni, 24 octombrie 2022, ora 19, la Sala “Capitol”, sunt invitați, în recitalul intitulat „Ecoul nopții”, trombonistul britanic Barrie Webb și acordeonistul italian Luca Piovesan.
Marți, 25 octombrie 2022, ora 19, la Sala „Capitol”, pe scena festivalului va fi prezent Ansamblul „Atem”, în recitalul „Ecoul timpului”, ansamblu cameral care a participat permanent în cadrul Festivalului Internațional de Muzică Nouă INTRADA, redenumit „Remus Georgescu”, din acest an, 2022.
Miercuri, 26 octombrie 2022, ora 19, la Sala „Capitol”, Ansamblul „Profil”, fondat de compozitorul Dan Dediu, în 2003, va fi invitat în recitalul intitulat „Ecouri introspective”.
Concertul vocal-simfonic „Ecouri”, din închiderea Festivalului-Concurs Internațional „Remus Georgescu”, se va desfășura vineri, 28 octombrie 2022, începând cu ora 19, la Sala „Capitol”, și va fi susținut de Orchestra Simfonică și Corul Academic „Ion Românu” ale Filarmonicii „Banatul’ din Timișoara, împreună cu invitații. Dirijor invitat: Huba Hollókói. Dirijorul corului: Iosif Todea. Soliști: Iustinian Zetea – bas, Doru Roman – percuție. În program: Dan Dediu – „Glastonperlenspiel”, concert pentru percuție și orchestră; Tiberiu Olah – Simfonia „Giocosa”; Remus Georgescu – „Ecouri”, oratoriu pentru bas, cor de femei, bandă magnetică și orchestră.
Sursa foto: facebook Filarmonica „Banatul”, https://filarmonicabanatul.ro
Pagină îngrijită de Simona Stoița, realizator, Radio România Timișoara.