Filarmonica „Banatul” din Timișoara continuă seria evenimentelor de anvergură. Interviu cu managerul instituției
Articol de Simona Stoița, 29 mai 2023, 05:27
O ediție spectaculoasă, cea cu numărul 47, a Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”.
La finalul festivalului avem trei zile de concerte fulminante. Închidem acest festival, în data de 2 iunie 2023, alături de maestrul Gabriel Bebeșelea. Vom interpreta „Recviemul de război” de Benjamin Britten, în Biserica „Millennium” din Piața Traian.
Biletele la cele două concerte extraordinare ale Orchestrei Naționale a Franței, din 31 mai 2023 și 1 iunie 2023, sunt deja vândute de două săptămâni. În data de 31 mai 2023 îl vom avea solist pe David Fray, iar în data de 1 iunie 2023 o vom avea solistă pe violonista de origine română, Sarah Nemțanu, și desigur maestrul Cristian Măcelaru întregește acest program prin dirijatul său extraordinar.
Pentru prima dată, Orchestra Radiodifuziunii din Köln, Orchestra Națională a Franței… Ce înseamnă acest lucru pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii?
Înseamnă în primul rând un flux de energie venit din exterior, un flux foarte binevenit în acest an, 2023. Ne dorim ca aceste colaborări să continue și după anul 2023, să devină o tradiție, cel puțin o dată pe an filarmonica să invite o orchestră din străinătate, și sper ca prin aceste proiecte deosebite pe care filarmonica le-a pregătit în anul 2023 să încântăm publicul și să-l aducem mai aproape de muzica clasică.
Când se „schița” acest eveniment, Festivalul „Timișoara Muzicală”, se putea crede că visurile se împlinesc?
Da, se putea crede. A fost un vis destul de frumos. În toiul acestui tumult nu ne dăm seama dacă impactul este cel așteptat, dar cu siguranță festivalul va rămâne unul dintre cele mai importante momente din istoria Timișoarei.
Un manager „ochi și urechi”, care a prins pulsul publicului. Ce a văzut și ce a auzit managerul Ovidiu Florian Andriș, pe parcursul serilor minunate prilejuite de festival?
Ceea ce ne face plăcere este că avem această diversitate de public, de la publicul tânăr la turiști, la public avizat. Ne bucură foarte mult acest lucru, deoarece reușim să ne conectăm cu mai multe categorii de vârstă.
Filarmonica „Banatul” din Timișoara rămâne „actor” principal de-a lungul anului de „Capitală Europeană a Culturii”.
După acest frumos festival vom închide stagiunea alături de “Jazz at Lincoln Center”, împreună cu coordonatorul Wynton Marsalis. Ei vor fi la Timișoara pentru două concerte extraordinare, în 23 și 24 iunie 2023. Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Banatul” va interpreta alături de acest big band de jazz lucrarea “The Jungle” și Concertul pentru vioară de Wynton Marsalis, având-o solistă pe Nicola Benedetti.
Proiectul „Corul Comunitar” va ieși la rampă în luna august 2023.
Acest proiect își are culminația în 4 august 2023. Vom avea un concert extraordinar, Beethoven – Simfonia a noua „Oda bucuriei”, alături de maestrul Gabriel Bebeșelea, Orchestra și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii „Banatul”. Ne bucurăm să avem așa de mulți înscriși la acest „Cor Comunitar”, pentru a interpreta această lucrare fabuloasă.
Urmează proiectul cu orașul Gera și orchestra de acolo, alături de care vom interpreta “Gurre-Lieder” de Arnold Schoenberg, un proiect mamut, 420 de muzicieni pe aceeași scenă.
La final de an vom avea, în premieră, Recviemul dedicat victimelor comunismului, în data de 16 decembrie 2023, care se va cânta în fiecare an la Timișoara.
Cum se împarte ziua pentru managerul Ovidiu Florian Andriș?
Foarte simplu: somn-lucru-somn. N-aș putea să spun cât la sută, dar mă bucur când pot petrece puțin timp cu fiul meu, o dată pe zi să-i dedic un anumit timp.
Mă bucur să pot lucra alături de colegii de la filarmonică și sper să facem în continuare lucruri extraordinare.
AUDIO / Ovidiu Florian Andriș, managerul Filarmonicii „Banatul” (interviu Radio Timișoara, realizator Simona Stoița):
Sursa foto: facebook Filarmonica „Banatul”, Timișoara.