FOTO / AUDIO / Art Encounters transformă Timișoara într-o galerie de artă. 17 expoziții sunt deschise în tot orașul
Bienala de artă contemporană Art Encounters va avea loc, în această lună, la Arad şi Timişoara. Astfel, în luna octomrbie cele două oraşe se vor transforma într-o
Articol de Radio Timișoara, 3 octombrie 2015, 09:25
veritabilă galerie de artă contemporană.Ambiţiosul proiect îşi propune să devină un punct de întâlnire pentru întreaga scenă artistică din România.
Nu mai puţin de 17 locaţii din Timişoara şi alte trei din judeţul vecin, vor găzdui, timp de o lună, expoziţii de arte vizuale, realizate de artişti de renume, din ţară şi din străinătate. De asemenea, cei implicaţi în organizare au dorit ca acest eveniment artistic de anvergură, să nu fie unul dedicat exclusiv cunoscătorilor, astfel că au găsit mai multe metode să se apropie chiar şi de publicul mai puțin specializat.
Unul dintre artiştii care expune la Timişoara este şi Anca Munteanu Rimnic, o tânără de origine română dar care a emigrat în Germania, încă din copilărie. Acolo a studiat arta iar acum se bucură că o poate expune în ţara natală.
La Art Encounters, la Biblioteca Academiei Române, arăt o instalație video care se numește ‘Lament’ la care am lucrat cu șase bocitoare tradiționale și am produs o serie de filme cu ele.
Printre cei implicaţi în organizarea Art Encounters sunt şi reprezentanții Institutului Francez din Timişoara. Responsabilul cu proiecte culturale, Delia Crăciun, spune că au fost realizate „paşapoarte de artă” în care se pun ştampile personalizate şi chiar cărţi de colorat cu câteva dintre lucrările expuse. “Pașapoartele de artă” au fost concepute în așa fel încât să atragă mai ales copiii din ciclul preşcolar.
Fondatorul Art Encounters şi preşedintele Asociaţiei, Ovidiu Şandor, doreşte ca evenimentul să pună Timişoara pe harta naţională şi chiar europeană a evenimentelor artistice de anvergură.
Cred că scena artei contemporane românești începe să prindă, în ultimii poate zece ani, un contur din ce în ce mai interesant și din ce în ce mai vizibil internațional, și cred că e grozav când reușim să creem astfel de evenimente care ne adună, care ne strâng în jurul unui lucru, mai ales aici în jurul unui lucru extrem de frumos și extrem de interesant.
Cele 17 expoziţii din Timişoara se pot vizita gratuit şi sunt deschise până în 31 octombrie. De asemenea, se vor organiza şi ateliere, coordonate de artiştii prezenţi la eveniment.
Scopul manifestării este acela de a crea la fiecare doi ani un dialog viu între artişti, curatori şi publicul general despre dezvoltarea artei şi despre locul şi evoluţia artei româneşti contemporane în contextul internaţional.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Ioana Sapianu:
Expoziție Halele Timco:
Expoziție CBC: