FOTO/ Parada grandioasă a portului popular șvăbesc în centrul Timișoarei. Sute de perechi au mărșăluit pe ritmurile a trei fanfare
Zilele Culturale ale Germanilor din Banat s-au încheiat, astăzi la prânz, cu o grandioasă paradă a portului popular şvăbesc prin centrul Timişoarei. 356 de perechi au mărşăluit în ritmurile muzicii de alămuri asigurate de trei fanfare.
Articol de Radio Timișoara, 16 iunie 2019, 23:03
Zilele culturale ale germanilor din Banat sunt un prilej pentru şvabii bănăţeni de pretutindeni să se întâlnească şi să îşi sărbătorească tradiţiile şi cultura. Evenimentul este organizat alternativ, în anii pari în Germania la Ulm şi în anii impari la Timişoara în România. Programul celei de-a 14-a ediţii de la Timişoara a cuprins ieri un moment festiv la Opera naţională română, un program artistic la Colegiul naţional de artă şi un bal şvăbesc la Casa Adam-Muller-Guttenbrunn, iar ziua de astăzi a fost dedicată portului popular şvăbesc.
Perechile în port popular s-au întâlnit, dimineaţă, la biserica romano-catolică din cetate unde au asistat la o liturghie în limba germană celebrată de Episcopul Iosif Pal. Apoi, s-a plecat în marş prin centrul Timişoarei.
Au participat aproximatziv 800 de persoane îmbrăcate în porturi populare germane din 20 de localităţi din Banatul de câmpie şi Banatul montan sau membri ai celor trei fanfare care au asigurat muzica: Original Banater Dorfmusikanten, Banater Musikanten Temeswar şi Blaskapell Steierdorf. Participanţii au provenit cam jumătate din diversele localităţi în care mai trăiesc şvabi bănăţeni şi cealaltă jumătate din Germania, dar şi din alte ţări, inclusiv din Statele Unite ale Americii, Canana sau Argentina. Hilde Riedl s-a născut la Iecea Mare şi locuieşte de mulţi ani în Germania, însă nu a ratat niciuna dintre ediţiile de până acum.
Printre cele câteva sute de şvabi bînăţeni veniţi la acest eveniment de peste hotare s-a numărat un mare grup de tineri proveniţi din familii ale şvabilor bănăţeni emigraţi în Germania. Harald Schlapanski este vicepreşedinte al Asociaţiei Şvabilor Bănăţeni din Germania.
Şvabii bănăţeni alături de saşii transilvăneni sunt consideraţi punţi de legătură între cele două ţări: cea din care strămoşii lor au plecat pentru a se stabili pe actualele meleaguri ale României, respectiv cea în care mulţi dintre ei s-au reîntors şi cea în care şi-au format identitatea lor culturală, respectiv cea în care unii dintre ei au ales să rămână. Indiferent de deciziua lor, pentru şvabii bănăţeni zilele culturale sunt zilele locurilor natale: Heimattage. Edith Singer este preşedintele Forumului German din Timişoara şi a participat în calitate de organizator la toate cele 14 ediţii ale întâlnirilor de la Timişoara.
Anul viitor, şvabii bănăţeni se întâlnesc, de Rusalii, la Ulm în Germania, iar peste doi ani, vor reveni la Timişoara în cadrul programului Capitalei Culturale Europene 2021.
Ascultați reportajul realizat de Adrian Ardelean:
Foto: Adrian Ardelean