Gabriela Adameșteanu, Virgil Ogășanu și Sînziana Mircea primesc distincțiile speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural 2024
“Gala Premiilor Radio România Cultural” are loc în data de 22 aprilie, de la ora 19.00, Teatrul Odeon din București.
Articol de Radio Timișoara, 1 aprilie 2024, 21:08
Scriitoarea Gabriela Adameșteanu, actorulVirgil Ogășanu și pianista Sînziana Mircea primesc cele trei distincții speciale la “Gala Premiilor Radio România Cultural”.
La gala care va fi prezentată de actorii Andi Vasluianu și Elvira Deatcu vor fi oferite și opt premii la diferite secțiuni.
Excelență pentru Gabriela Adameșteanu
Premiul de Excelență îi va fi acordat scriitoarei Gabriela Adameșteanu, ajutoarea romanelor “Dimineața pierdută” sau “Provizorat”.
Citită și recitită azi, de generații diferite de cititori, tradusă în peste 15 limbi, literatura ei trece cu brio proba timpului și îi asigură autoarei locul printre prozatorii noștri canonici.
„Premiul există de mai multă vreme, dar niciodată nu m-am imaginat în postura aceasta. E un premiu foarte important. Ani de zile mi-am dorit chiar şi numai nominalizarea uneia dintre cărţile mele la premiile acestea. Şi, când am luat pentru „Fontana di Trevi”, premiul Radio România Cultural pentru proză, am fost foarte încântată, mi s-a părut că am bifat o aşteptare. Iar acesta (Premiul de Excelenţă) e ceva ce nici nu am aşteptat, mă bucur foarte mult pentru el”, spune Gabriela Adameșteanu.
Virgil Ogășanu primește Premiul pentru întreaga activitate
Cu aproape 60 de ani pe scena Teatrului Bulandra din București, Virgil Ogășanu este cel mai longeviv actor al acestuia.
Este apreciat de public și de critica de specialitate, remarcat pentru talentul și dăruirea sa, pentru adevăratul său cult pentru scenă, despre care vorbește cu venerație cu orice prilej.
De-a lungul timpului, a jucat în spectacole de referință precum „Moartea lui Danton” și „D’ale carnavalului” (1966), „Livada cu vișini” (1967), „Iulius Cezar” (1968), „Leonce și Lena” (1970), „Revizorul” (1972), „Azilul de noapte” „Însemnările unui necunoscut” (2011).
“Pentru mine premiul înseamnă o apreciere din partea celor care mi-l oferă.Nu sunt mare vânător de premii, recunosc, nu înseamnă că nu vă mulțumesc și mulțumesc radioului că s-a gândit la mine, dar pentru mine marile premii sunt radioascultătorii și spectatorii de teatru sau de televiziune. Apreciez “Premiul pentru întreaga activitate” pentru că este dat pentru tot ceea am făcut eu, cu forțele mele, încercând să pun un umăr la această profesie atât de minunată și atât de grea, cum nici nu vă puteți imagina”, spune Virgil Ogășanu.
Sînziana Mircea, Premiul Lux Mundi
Premiul Lux Mundi va fi acordat pianistei Sînziana Mircea, cu o carieră solistică efervescentă.
Sînziana Mircea a concertat pe scene precum Kennedy Center Washington D.C., Beijing Silk Road Arts Center, Filarmonica din Stockholm, St Martin-in-the-Fields Londra sau Sala Radio din București.
„În primul rând vreau să vă spun că a fost pentru mine ca un semn divin, și nu exagerez, când am auzit titlul premiului. Pentru că, pentru mine, Lux Mundi este legat de divinitate, de speranță, de lumină, și această alăturare între muzică, lumină și încredere este lucrul cel mai frumos. Este menirea unui artist aceea de a aduce lumină în viața celor din jur, atunci când sunt în sala de concert, de a aduce lumină prin vibrația sunetelor, iar eu, în particular, introduc elemente de video mapping, de proiecții,în concertele mele. Cred că este un semn, nu l-aș numi o coincidență! Mulțumesc, Radio România Cultural”, a declarat pianista.