Grădini sonore, la Timișoara, în cadrul Festivalului Internațional Meridian
Două spectacole sincretice de excepție vor avea loc la Timișoara, evenimente incluse în Festivalul Internațional Meridian, organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România şi de Secțiunea Națională Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană. Tematica întregului festival este centrată în jurul <Grădinilor sonore>.

Articol de Radio Timișoara, 31 octombrie 2019, 14:44
Alături de Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, acest festival este unul dintre cele mai importante și vizibile evenimente de muzică contemporană din România. Evenimentul reuneşte artiști de excepţie din țările membre ale ISCM (International Society for Contemporary Music) și îşi propune să favorizeze schimburi culturale semnificative între viața muzicală românească actuală și cea internațională.
Până în acest an festivalul era organizat doar la București, dar, începând cu actuala ediţie, itinerează şi în alte centre culturale importante ale României: Arad, Timişoara, Cluj, Sibiu.
Primul concert de la Timişoara, susținut de studenți ai Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest, va avea loc pe 5 noiembrie, la Sala Orpheum – Piața Libertății nr. 1, începând cu ora 1900. Domeniul artelor teatrale se va întâlni cu cel muzical, în spectacolul intitulat <Grădina culorilor>.
Cel de-al doilea concert se va încadra în direcția <Grădinii de tip francez>, cuprinzând lucrări din creaţia compozitorilor români și francezi contemporani. Concertul va avea loc pe 7 noiembrie, de la ora 1900, la Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran” din Timişoara. Titlul concertului – <C’est un jardin secret…> este dat de lucrarea lui Tristan Murail, unul dintre compozitorii a cărui muzică va fi prezentată în programul concertului. Proiecţia video este realizată de Petru Jumanca şi va cuprinde o serie de imagini (video, foto, grafică 3D), iar actrița Mălina Manovici va recita poeme aparținând unor poeți consacrați, texte care au legătură cu tematica grădinilor. Interpreții vor fi membrii Ansamblului ATEM, alcătuit din cadre didactice ale Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara.
Detalii în dialogul realizat de Simona Stoiţa.