Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum
Lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum, pentru a fi deschis vizitatorilor, ar putea începe de la 1 mai.
Articol de Radio Timișoara, 9 aprilie 2024, 19:01
Proiectul de conservare a sitului arheologic Tibiscum a obținut finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului.
Fondurile vor fi folosite pentru conservarea zonei unde au fost ridicate vilele veteranilor și un templu al soldaților palmeryeni din cel mai mare oraș roman descoperit pe teritorul Banatul.
Scopul final al proiectului este ca situl să poată fi deschis vizitatorilor, spune Adrian Ardeț, responsabilul șantierului arheologic.
„Noi vrem acum ca, de la 1 mai, să ne apucăm de treabă. Nu sunt bani foarte mulți, da, este un început. Vrem să punem în valoare acest proiect. Este finanțat de banii Institutului Național al Patrimoniului. Am depus un dosar legat de conservare a patrimoniului areologic de la Tibiscu și am fost eligibili. Suma este de 250.000 lei, nu este foarte mare, dar cât ne-am propus, sperăm să reușim”, spune Adrian Ardeț.
Orașul roman Tibiscum se află pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, în Caraș-Severin, pe o zonă cercetată, până în prezent, de cel puțin 17 hectare.
Specialiștii consideră că situl este comparabil ca importanță cu monumentele de epocă romană de la Sarmizegetusa Regia, parte din Patrimoniul UNESCO, Porolissum, din Sălaj, sau Histria, de la Marea Neagră.