INTERVIU / Întâlnire unică la Festivalul Timișoara Muzicală: Compozitorul Horia Șurianu și constructorul de flaute Anton Braun
Un valoros și rar instrument, flautul piccolo cu ambitus extins, creat de celebrul constructor de flaute Anton Braun și dăruit Filarmonicii Banatul, îmbogățește grupa instrumentelor de suflat din lemn a orchestrei simfonice timișorene. Gestul nobil amintește de vechea prietenie și colaborare a familiei Braun cu Filarmonica Banatul dar și de obișnuința de a sprijini cultura muzicală a orașului Timișoara.
Articol de Radio Timișoara, 21 aprilie 2015, 22:24 / actualizat: 22 aprilie 2015, 13:56
Pentru a prezenta acest instrument special, Filarmonica Banatul a solicitat o nouă lucrare compozitorului timișorean stabilit în Franța, Horia Șurianu.
‘Double Concerto pour Flûte Piccolo, Flûte Traversière et Orchestre’ (Dublul Concert pentru Flaut piccolo, Flaut de concert și Orchestră) se inspiră din folclorul bănățean românesc si este dedicat interpreților soliști ai primei audiții absolute, Vlad Alecsandru Colar și Ion Bogdan Ștefănescu.
O astfel de lucrare, unică prin dubla partitură solistă pentru flaut și flaut piccolo, deschide perspective noi asupra utilizării flautului piccolo ca instrument solistic. Muzica dezvăluie estetica modalo-spectrală practicată și în alte lucrări de compozitorul Horia Șurianu, dar și atmosfera câteodată onirică sau umoristică reprezentând un aspect important în creația sa.
Ascultați interviul în format audio realizat cu maestrul Horia Șurianu de Călin Pacatiuș:
Acest eveniment cultural are o însemnătate complexă, fiind o întâlnire între creația unui compozitor de recunoaștere internațională, născut în Timișoara, Horia Șurianu, alături de doi interpreți care fac cinste aceluiași oraș – Ion Bogdan Ștefănescu, renumitul mânuitor al unui flaut de aur Muramatsu, Vlad Alexandru Colar, custode al noii piculine Braun – și constructorul instrumentului mai înainte amintit, timișorean născut în 1951 și stabilit în Germania din anul 1977.
Toți acesți demni reprezentanți ai comunității multiculturale au în dirijorul Michael Hasel nu doar un ghid ideal, ci și un adevărat prieten al Filarmonicii Banatul. Michael Hasel este un muzician cu o personalitate multilaterală, flautist al Filarmonicii din Berlin, profesor, organist și muzicolog.
Concertul este programat vineri, 24 aprilie, de la ora 19:00 în sala Filarmonicii Banatul, fiind inclus în Festivalul Timișoara Muzicală.
Vizionați un interviu cu maestrul Michael Hasel realizat de Călin Pacatiuș: