Invitație la Festivalul – Concurs Internațional „Remus Georgescu”, ediție „De Profundis”
Interviu: Gabriel Almași, compozitor, coordonator UCMR - Organizația Teritorială Timiș.

Articol de Simona Stoița, 14 octombrie 2024, 12:05 / actualizat: 14 octombrie 2024, 14:04
Festivalul – Concurs Internațional „Remus Georgescu”, ediția a XI-a, intitulată „De Profundis”, se va desfășura în perioada 14 – 27 octombrie 2024 și va aduce în atenția publicului lucrări în primă audiție absolută, un concert vocal- simfonic, un concert itinerant, recitaluri, un workshop de compoziție, o prelegere și un simpozion al UCMR.
Organizator: Filarmonica „Banatul” Timișoara.
Directori artistici ai festivalului: Gabriel Mălăncioiu, Gabriel Almași.
Interviu / Gabriel Almași, compozitor, coordonator UCMR-Organizația Teritorială Timiș
„Ediția din acest an a Festivalului-Concurs „Remus Georgescu” reprezintă un punct culminant, atât în ceea ce privește numărul evenimentelor, cât și al celor înscriși la Concursul de Compoziție.
Anul acesta, peste 220 de compozitori tineri, de pe tot mapamondul, au trimis lucrări.
Juriul a ales cele mai bune cinci compoziții, care, la fel ca în celelalte ediții, vor fi interpretate într-un concert itinerant, în cinci locații din Timișoara.
Succesul concursului este datorat, pe de o parte, prezenței extraordinare și onorante a compozitorului britanic Thomas Adès, profesor de compoziție la Royal Academy of Music, unul dintre cei mai importanți compozitori de muzică contemporană la ora actuală.
Câștigătorii vor avea ocazia să participe la workshopul de compoziție susținut de către acesta, la Timișoara.
Thomas Adès vine și în calitate de dirijor și compozitor, iar publicul meloman va avea ocazia să îl vadă dirijând, la Filarmonica „Banatul”, în concertul din 25 octombrie, care va avea loc la Sala „Capitol”.
Alături de nume și ansambluri importante, precum AXIS MUNDI, ATEM, Adriana Toacsen, Nicholas Isherwood, Arthur Balogh, Costin Soare, Ioan Bănescu, Sascha Bota, publicul va urmări și evoluția studenților Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, într-un concert excepțional, împreună cu artiști din Filarmonica „Banatul”.
Vor performa studenți ai claselor conf. univ. Sorin Dogariu, conf. univ. dr. Cristina Mălăncioiu, prof. univ. dr. Manuela Iana Mihăilescu, lect. univ. dr. Diana Matei, precum și un ansamblu inedit, „Pierrot”, coordonat de către conf. univ. dr. Mihai Popean, care va interpreta fragmente din lucrarea “Pierrot lunaire” de Arnold Schoenberg.
În calitate de coordonator al Organizației Teritoriale Timiș a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, am organizat două evenimente distincte, dedicate membrilor.
Un simpozion pentru muzicologi, care va fi moderat de către compozitoarea Diana Rotaru, și o prelegere pentru compozitori, cu scopul de a atrage public curios și de a prezenta realizările și preocupările membrilor UCMR.
Doresc să mulțumesc pentru sprijinul acordat de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.
La fel ca în anii trecuți, pe afișe se regăsesc foarte multe lucrări românești, dintre care aș menționa patru prime audiții absolute dedicate festivalului, compuse de DanDePopescu, Alexandru Murariu, Cristian Bence-Muk, Adrian Pop.
Prin Festivalul – Concurs „Remus Georgescu”, Filarmonica „Banatul” păstrează viu numele și muzica maestrului Remus Georgescu, o personalitate fără de care muzica românească ar fi fost mult mai săracă…”
(Gabriel Almași, compozitor, director artistic Festivalul – Concurs Internațional „Remus Georgescu” )
Sursa foto: arhiva personală Gabriel Almași.