JORDI SAVALL, invitat la Timișoara, în Musica Ricercata Festival Op. 7. VIDEO – INTERVIU
Jordi Savall a concertat, alături de Hespèrion XXI și Tembembe Ensamble Continuo, la Filarmonica „Banatul” Timișoara.
Articol de Simona Stoița, 30 noiembrie 2024, 15:06 / actualizat: 30 noiembrie 2024, 18:07
Festivalul Musica Ricercata Op. 7 | Vive la Révolution!, organizat de Filarmonica „Banatul” Timișoara, a prilejuit concertul extraordinar, susținut de Jordi Savall, alături de Hespèrion XXI și Tembembe Ensamble Continuo.
Evenimentul a avut loc în 14 noiembrie 2024, la Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul” Timișoara.
Director artistic al Musica Ricercata Festival Op. 7: Gabriel Bebeșelea, dirijor.
Concertul extraordinar „Folias Antiguas y Criollas: din lumea veche până la cea nouă”, sub conducerea lui Jordi Savall, a explorat bogăția și diversitatea tradițiilor muzicale din barocul spaniol și sud-american, punând în lumină conexiunile fascinante între vechi și nou, între stiluri diferite, dar complementare.
Jordi Savall este un renumit violist, dirijor și cercetător muzical spaniol, recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul muzicii medievale și renascentiste.
Cu o carieră de peste cinci decenii, el a redat locul bine-meritat al unor opere din diverse tradiții muzicale, promovând un dialog între culturi, prin proiecte inovatoare și ansambluri precum Hespèrion XXI.
Tembembe Ensamble Continuo este un ansamblu de renume internațional, dedicat explorării și interpretării muzicii baroce din regiunea Latino-Americană, care acordă o atenție deosebită tradițiilor muzicale din perioada colonială.
𝐇𝐄𝐒𝐏È𝐑𝐈𝐎𝐍 𝐗𝐗𝐈
Cu un repertoriu care acoperă perioada dintre secolele X și XVIII, Hespèrion XXI caută continuu noi puncte de unire între Est și Vest, cu o dorință clară de integrare și de recuperare a patrimoniului muzical internațional, în special cel din bazinul mediteranean și cu legături spre Lumea Nouă.
În 1974, Jordi Savall și Montserrat Figueras, împreună cu Lorenzo Alpert și Hopkinson Smith, au fondat ansamblul de muzică veche Hespèrion XX la Basel, ca mijloc de recuperare și diseminare a bogatului și fascinantului repertoriu muzical anterior secolului al XIX-lea, pe baza unor criterii istorice și a utilizării instrumentelor originale.
Numele Hespèrion înseamnă „un locuitor al Hesperiei”, termen folosit în Grecia antică pentru a desemna cele două peninsule din vestul Europei: cea Iberică și cea Italiană. Acesta era, de asemenea, numele dat planetei Venus atunci când apărea în Vest. La începutul secolului al XXI-lea, Hespèrion XX a devenit Hespèrion XXI.
Repertoriul Hespèrion XXI include, printre altele, muzica evreilor sefarzi, romanțele castiliene, piese din Epoca de Aur a Spaniei și Europa de les Nacions.
Unele dintre cele mai celebre programe de concert ale ansamblului sunt Les Cantigues de Santa Maria d’Alfons X El Savi, La Diàspora Sefardí, muzica din Ierusalim, Istanbul, Armenia și Folías Criollas.
Grupul a lansat peste 60 de CD-uri și susține concerte în întreaga lume, apărând în mod regulat la marile festivaluri internaționale de muzică veche.
𝐓𝐄𝐌𝐁𝐄𝐌𝐁𝐄 𝐄𝐍𝐒𝐀𝐌𝐁𝐋𝐄 𝐂𝐎𝐍𝐓𝐈𝐍𝐔𝐎
Ensamble Continuo este dedicat explorării, recreării și promovării conexiunilor muzicale dintre perioada barocului hispanic și muzica tradițională din Mexic și America Latină.
Continuo îmbină piese de muzică pentru chitară barocă, adunate din tablaturi spaniole și mexicane, și le leagă de son-uri (folclor sud-american) contemporane din Mexic și America Latină.
Explorând elementele comune în ceea ce privește practicile muzicale și instrumentele, ansamblul creează un spectacol de muzică, cânt și dans ce readuce la viață spiritul festiv al fandango-urilor din secolul al XVII-lea și al celor contemporane (sărbători populare cu cântece și dansuri).
Până în prezent, Tembembe a înregistrat CD-uri cu case de discuri importante precum Urtext Digital Classics, Sony, BMG-Deutsche Harmonia Mundi și Alia Vox (Catalonia).
Tembembe a participat la numeroase festivaluri și stagiuni de muzică de cameră, precum: Întâlnirea Internațională de Muzică Veche din Mexico City; Întâlnirea Națională a “Jaraneros” din Tlacotalpan, Mexic; Festivalul Internațional Cervantino; Gateway to the Americas (New York, SUA); Festivalul de Muzică Veche din Gijón, Spania; Festivalul Eldkirch (Austria); Singapore Arts Festival; Festivalul de Muzică de Cameră din Bogotá, Columbia; Hi Seul Festival din Coreea.
Recent, Tembembe a dezvoltat o colaborare puternică cu maestrul Jordi Savall și Hesperión XXI, concertând în mai multe turnee în Europa și SUA.
Realizator interviu: Călin Pacatiuș – Radio Timișoara
Video/foto: prin amabilitatea Conducerii Filarmonicii „Banatul” Timișoara. Autor – Dana Moica.
Info: Filarmonica „Banatul” Timișoara.