La Timișoara se deschide prima ediție a Concursului International de Vioara „Josef Brandeisz”
Articol de Radio Timișoara, 1 aprilie 2016, 17:29 / actualizat: 1 aprilie 2016, 19:17
Concursul a fost inițiat de conf. univ. dr. la Facultatea de Muzică şi Teatru, Universitatea de Vest Timişoara, Ioan Fernbach, în același timp membru al juriului.
Concursul de vioară se va desfăşura sâmbătă, în sala de concerte „Mihai Perian“ a Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu“ din Timişoara. Sunt aşteptaţi cei 20 de concurenţi admişi în concurs în urma preselecţiei. Aceştia sunt împărţiţi în două categorii de vârstă: 11 concurenţi se vor întrece în cadrul categoriei de vârstă Junior 1 (10-14 ani), respectiv 9 concurenţi în cadrul categoriei Junior 2 (15-18 ani). Participanţii sunt din România (Bucureşti, Iaşi, Cluj-Npoca, Alba-Iulia, Timişoara), dar şi din străinătate: Ungaria, Italia, Germania, Serbia şi China.
Juriul este format din personalităţi ale violonisticii româneşti şi internaţionale: Yulia Berinskaya, violonistă de origine rusă, stabilită la Milano (Italia), Vladimir Marković, Belgrad (Serbia), Ioan Fernbach (România). Preşedintele juriului este muzicianul german Hans Peter Pairott, München (Germania). Concursul se bucură şi de un Preşedinte de onoare în persoana violonistului român Gabriel Hirsch-Banat, unul dintre cei mai importanţi discipoli ai lui Josef Brandeisz, considerat la vremea începutului studiilor sale violonistice – copil minune – devenit ulterior un violonist de renume mondial, concert-maestru al Filarmonicii new-yorkeze.
Concursul se va derula în intervalele orare 10-14 pentru categoria Junior 1 şi 16-21 pentru categoria Junior 2 şi este deschis publicului iubitor de muzică.
Gala laureaţilor şi festivitatea de premiere vor avea loc duminică, 3 aprilie 2016, de la ora 18, la sala de concerte „Mihai Perian“ a Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu“ Timişoara.
Cu ocazia concursului, violonista Yulia Berinskaya a acceptat să ofere tinerilor violonişti cursuri de măiestrie interpretativă elevilor CNA „Ion Vidu“ care nu participă la concurs şi studenţilor Facultăţii de Muzică şi Teatru, iar în zilele de 4 şi 5 aprilie participanţilor la concurs.
În zilele de 6 şi 7 aprilie 2016, drd. Raluca Matei, beneficiara unei burse de cercetare oferită de Ministerul Marii Britanii va conduce 3 sesiuni de worshop pe tema „Sănătatea muzicienilor – psihologie şi prevenţie“. Grupurile ţintă sunt pe de o parte studenţii şi elevii peste 15 ani, iar pe de altă parte, părinţii şi profesorii.
Evenimentele din cadrul săptămânii 1-6 aprilie sunt organizate de către Forumul Democrat al Germanilor din Banat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiş, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, Consulatul German, Asociaţia culturală Artă-Muzică şi Educaţie, C.N.A „Ion Vidu“ şi Facultatea de Muzică şi Teatru din Timişoara, Centrul de Cercetare Interdisciplinară şi Formare a Tinerilor Cercetători, Centrul Cultural German, Societatea Filarmonică din Timişoara.
Ascultați interviul acordat Radio Timișoara de prof. Ioan Fernbach, într-un dialog cu Simona Stoița.