Lansare de carte la Galeria Helios din Piaţa Operei din Timişoara
„Arhitectura Tradiţională Românească din Banatul de Câmpie şi Ornamentica Arhitectonică din prima jumătate a secolului XX” este titlul volumului semnat de Gabriela Muscan, de la Centrul de Cultură şi Artă Timiş, ce va fi lansat astăzi, 14 decembrie, la ora 17:00, în centrul Timişoarei, la Galeria Helios.
Articol de Daniela Bacila, 14 decembrie 2016, 10:19
Are la bază teza de doctorat susţinută de autoare la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara. Coordonatorul ştiinţific, prof. univ. dr. Ioan Iovan, va prezenta cartea împreună cu prof. univ. dr. Dana Constantin, prof. univ. dr. Alexandru Jakabhazi şi criticul literar prof. Ilie Chelariu.
Cartea inclusă în Colecţia Monografii, a apărut la Editura Eurostampa cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Timiş, fiind cuprinsă în Agenda Culturală din acest an.
Prof. univ. dr. Ioan Iovan:
„Din satul românesc din Banat, ca ansamblu, autoarea își concentrează acțiunea cercetării asupra arhitecturii, după ce a bătut multe dintre satele aflate de-a lungul arterelor principale, pornite razant din Lugoj, oraș care a fost vreme de secole inima română a acestui pământ românesc. Pentru lucrarea de față, aplicarea criteriului de teorie a culturii este realizată datorită râului Timiș, care străbate ca o coloană vertebrală teritoriul bănățean, iar celelalte cursuri de apă aflându-se simetric, la sud și nord de el, formând un adevărat evantai. Însăși această morfologie geografică a contribuit în mod semnificativ la unitatea de spiritualitate, de cultură, de civilizație, de religie, de artă a românilor bănățeni, ținuți laolaltă de teritoriul lor conturat de Mureș, Dunăre, munți și granița ungară.”