“Locuri şi oameni de Prin Banat” – expoziție de fotografie la Muzeul Banatului
Câțiva tineri din Timișoara lansau în urmă cu un an un proiect independent prin care încercau să promoveze locuri cu potențial turistic din regiunea Banatului istoric. Proiectul “Prin Banat” a adunat într-un singur an 533 de ore petrecute în teren, 76 de localităţi vizitate, 150 de obiective documentate, 7000 de fotografii şi peste 5300 de km parcurşi în Banatul istoric.
Articol de Radio Timișoara, 7 mai 2015, 10:54
Fotografiile realizate din călătoriile de documentare are echipei “Prin Banat” în Banatul românesc şi sârbesc, sunt adunate într-o expoziție deschisă la Muzeul Banatului din Timișoara, în perioada 7 mai – 7 iunie. Expoziţia completează misiunea proiectului Prin Banat, şi anume: prezentarea realităţilor din Banatul istoric actual într-un mod obiectiv, cu bune şi cu rele, precizează fondatoarea “Prin Banat”, Alexandra Palconi.
Patrimoniul material şi imaterial din Banat reprezintă o moştenire culturală şi istorică extraordinară, care adeseori este pe nedrept ignorată. De asemenea, credem că Banatul are un imens potenţial turistic, dar care, din păcate, nu este suficient valorificat. Aşadar, pentru început, ne-am propus să luăm la pas plaiurile bănăţene, pentru a căuta locuri şi poveşti fascinante, pe care să le prezentăm mai apoi publicului într-un mod transparent, aşa cum sunt ele, cu bune şi cu rele.
Imaginile înfăţişează atât reşedinţe nobiliare din Banatul românesc şi cel sârbesc, cea mai veche biserică de lemn din Banat, primul edificiu destinat teatrului din România, Băile Imperiale Austriece şi frumoasa gară din Băile Herculane, calea ferată Oraviţa-Anina, cât şi portul popular de kirchweih sau o „rândaşă” de la ansamblul de mori seculare de la Rudăria. Fotografiile sunt realizate de Flavius Neamciuc.
Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 09:00 și 17:00.