Ministrul Culturii, Timișoara: Există toate şansele şi vom fi cei mai buni din Europa, în anul 2021
Ministrul Culturii consideră că există toate şansele ca în anul 2021, proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană să fie cel mai bun din Europa.
Articol de Radio Timișoara, 12 iunie 2018, 14:25
Ministrul George Ivașcu, însoţit de secretarii de stat Ioan Ardeal Ieremia şi Răzvan Radu au venit astăzi la Timişoara pentru a se întâlni cu autorităţile locale şi cu membrii comisiei de monitorizare a proiectului Timişoara Capitală Europeană a Culturii.
“Există toate şansele şi vom fi cei mai buni din Europa, în anul 2021. M-am întâlnit la Timişoara cu oameni minunaţi cu care vom lucra împreună pentru ca Timişoara Capitală Culturală Europeană să fie o mândrie”, a afirmat George Ivaşcu.
Ministrul Culturii a discutat, la Timişoara, cu toate părţile implicate în proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană, respectiv primărie, consiliu local şi consiliu judeţean. Ulterior, problemele identificate să poată fi soluţionate prin integrarea într-un proiect global, care să poată fi sprijinit financiar de Guvern, a anunțat secretarul de stat Ion Ardeal Ieremia.
“Avem în agendă contacte și întâlniri cu autoritățile locale pentru a găsi soluții, de data aceasta, față de acum trei săptămâni când am identificat problemele. După cum bine știți, există obiective culturale în infrastructura municipiului Timișoara, care țin de Consiliul Județean, care țin de Primăria Timișoara, care sunt într-o fază diferită și în ce privește litigiile și în ce privește forma fizică a obiectivelor respective. Domnul ministru a dorit să discute punctual cazul fiecărei instituții din subordinea Consiliului Județean, a Consiliului Local și a Pirmăriei pentru a găsi soluții într-un viitor proiect legislativ prin care să se poată asigura o susținere financiară dinspre Guvernul României”, a declarat Ion Ardeal Ieremia.
Secretarul de stat Ion Ardeal Ieremia a mai declarat că un subiect important la întâlnirea cu comisia de experţi de la nivel european îl reprezintă problema finanţării multianuale, recomandare a Comisiei Europene care nu poate fi pusă în practică în momentul de faţă.
“Soluțiile sunt multiple. Ele vor trebui tratate, cumva, într-o primă fază separat pentru ca apoi să poată fi cuprinse într-un document centralizator care să asigure susținerea guvernamentală de care e nevoie. În ceea ce privește finanțarea proiectelor culturale ale Asociației, e un subiect care încă e în agenda discuției cu juriul de monitorizare. Precum bine știți, în raportul din octombrie anul trecut, juriul a făcut niște recomandări care nu-și prea găsesc susținerea în legile românești în așa fel încât programele și proiectele culturale ale Asociației să fie abordate și finanțate de o manieră mai globală” a mai spus Ion Ardeal Ieremia.
Deaseară, echipa ministerială prezentă la Timişoara va avea o întâlnire şi cu juriul de monitorizare, întrucât noul Consiliul director al ATCCE va trebui să conţină şi un reprezentant al Ministerului Culturii, pe lângă câte unul al consiliului judeţean şi al primăriei.
Oamenii de cultură din Timişoara care s-au adresat Comisiei Europene au avut o întâlnire cu experţii veniţi la Timişoara. Membrii grupului de initiativă au catalogat întrevederea drept constructivă și deschisă, stabilindu-se o continuare a corespondenței între grupul de inițiativă și comisia de monitorizare.