“Morile de la Rudăria”, cartea care dezvăluie povestea sitului unic în țară cu 25 de mori de apă
Volumul va fi lansat pe pe 28 februarie, la Căminul Cultural din localitatea cărăşeană Eftimie Murgu.
![“Morile de la Rudăria”, cartea care dezvăluie povestea sitului unic în țară cu 25 de mori de apă “Morile de la Rudăria”, cartea care dezvăluie povestea sitului unic în țară cu 25 de mori de apă](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2025/02/Coperta-Morile-Rudariei-e1739716857531-830x479.jpg)
Articol de Radio Timișoara, 16 februarie 2025, 16:41
Asociaţia Acasă în Banat volumul “Morile de la Rudăria”, care relatează povestea sitului unic din România cu 25 de mori de apă. Este vorba despre cel mai mare complex mulinologic din ţară, studiat pentru prima dată atât din punct de vedere istoric, cât şi etnografic.
Volumul “Morile de la Rudăria. Patrimoniul mulinologic al comunei Eftimie Murgu din judeţul Caraş Severin” este semnat de Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.
“Am pornit de la necesitatea de a lămuri când au fost construite aceste mori şi ce le face să fie atât de valoroase. Pe parcursul cercetării am descoperit numeroase lucruri neştiute despre morile dispărute, despre modul de organizare şi de transmitere a proprietăţii, despre diferite instalaţii hidraulice construite de rudăreni. Am reconstituit firul istoric care arată originea morilor şi explică cum s-a ajuns ca aceste instalaţii arhaice să supravieţuiască până în prezent”, spune Radu Trifan.
Cartea prezintă cercetările în detaliu despre cele 22 de mori din Rudăria, precum şi despre cele trei mori din afara satului, mai puţin cunoscute publicului. Cartea tratează şi aspecte culturale, de la legende şi poveşti ţesute în jurul morilor până cultura gastronomică a localităţii centrată pe făina măcinată la moară.
Volumul a fost tipărit cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, prin Timbrul de Arhitectură.
Acesta este cel de-al doilea volum dedicat morilor publicat de Radu Trifan şi Asociaţia Acasă în Banat. Primul volum, “Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic din judeţele Timiş şi Caraş Severin”, a fost realizat în 2023.
Din anul 2020, Asociaţia Acasă în Banat face eforturi constante de a păstra şi promova patrimoniul mulinologic al Banatului, prin acţiuni de protejare a acestor monumente, reparaţii şi chiar de repunere în funcţiune.