Muzeul de Istorie a Banatului caută specialişti pentru realizarea copiei Tezaurului de la Sânnicolau, aflat la Viena
Conducerea Muzeului de Istorie a Banatului Timişoara speră că va putea intra în posesia copiilor realizate după cele 23 de piese care compun Tezaurul de la Sânnicolau Mare, al cărui original este la Muzeul de Artă din Viena.
Articol de Radio Timișoara, 14 ianuarie 2015, 14:31
Istoricul Dan Ciobotaru spune că şi-ar dori câte o copie atât Muzeul de Istorie a Banatului, cât şi Primăriile Sânnicolau Mare şi cea de la Dudeştii Vechi.
Muzeul Naţional de Istorie din Sofia are o există o copie fidelă a Tezaurului de la Sânnicolau Mare, piesele sunt suflate în aur şi argint, iar titlul fiecăreia este marcat, mai spune Ciobotaru. Acesta precizează că situația s-a blocat în Bulgaria unde nu s-a găsit o echipă care să execute lucrarea.
Istoricul crede că singura speranţă a rămas un lobby ce trebuie făcut pe lângă diplomaţii bulgar şi austriac din România, care să intervină pentru rezolvarea situaţiei.
‘Copiile se pot realiza fie la Sofia, unde există un corp de profesionişti specializaţi în restaurări de tezaure din aur, fie în Austria, dar vienezii au refuzat atât orice discuţie despre retrocedarea tezaurului, cât şi posibilitatea obţinerii unei copii a acestuia’, explică pentru Agerpres fostul director al Muzeului de Istorie a Banatului.
Demersurile pentru obţinerea unei copii a Tezaurului de la Sânnicolau Mare au fost demarate în 1997 de prof.dr. Florin Draşovean, care era atunci directorul Muzeului de Istorie a Banatului. Reprezentanţii instituţiei vieneze nu le-au permis arheologilor acest lucru, argumentând că piesele originale sunt foarte fragile şi că ar putea fi afectate.
Tezaurul de la Sânnicolau Mare este compus din 23 de obiecte din aur, în greutate totală de peste 10 kilograme, provenind din perioada medievală timpurie. Este considerat unul dintre cele mai importante tezaure de la începutul Evului Mediu european.
Tezaurul a fost descoperit în vara anului 1799, de ţăranul Nera Vuin, pe când săpa o groapă în curtea casei, lângă o vie din preajma punctului denumit Szighet. După descoperire şi după recuperarea sa de către autorităţile vremii, tezaurul a fost inclus în colecţia Curţii Imperiale.
În anul 2004, o echipă mixtă de arheologi româno-maghiară a investigat zona în care a fost găsit tezaurul lui Vuin de la Sânnicolau Mare. Aceștia au descoperit că în zonă fuseseră făcute o mulţime de săpături neautorizate, probabil, de căutătorii de comori.