Ascultă Radio România Timișoara Live • 

„Muzica este ca o vacanță” spune violonistul DAVID GARRETT, invitat cu proiectul ICONIC și la Timișoara

David Garrett, violonist germano-american,  sosește la Timișoara, în premieră, cu un concert ICONIC, care deschide universul muzicii clasice pe înțelesul tuturor.

„Muzica este ca o vacanță” spune violonistul DAVID GARRETT, invitat cu proiectul ICONIC și la Timișoara

Articol de Simona Stoița, 28 iulie 2023, 22:37 / actualizat: 7 august 2023, 19:25

Violonistul David Garrett va cânta la Timișoara – Capitală Europeană a Culturii,  luni, 31 iulie 2023, ora 20:00, pe scena din Parcul Rozelor.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și este finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, ca parte a programului „Îndrăznește!/Dare!”, componentă „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”.

David Garrett susține concerte cu casa închisă atât în sălile filarmonicilor, cât și pe scenele în aer liber, prezentând programe crossover. A intrat în Guinness Book ca unul dintre cei mai rapizi violoniști din lume, cu un record de 13 note muzicale pe secundă, în interpretarea compoziției „Zborul cărăbușului”, de Nikolai Rimski-Korsakov.

Interviu David Garrett (realizator Călin Pacatiuș, Radio Timișoara):

„Când am ajuns la New York aveam o tehnică violonistică bună, dar din punct de vedere muzical mai era mult de lucrat. Trebuia ca interpretarea mea să se schimbe de la o compoziție la alta. Am întotdeauna încredere în instinctul meu.

Menirea principală a muzicii clasice este de a îi scoate pe oameni din angoasa cotidiană, de a îi face să uite de supărări. Pentru mine muzica este ca o vacanță, o ieșire din rutina vieții de zi cu zi. Ea îi face pe oameni să gândească pozitiv, să fie mândri de ei înșiși, să uite de necazuri.

În muzica clasică există însă și un soi de „exhibiționism” artistic, manifestându-se cu precădere în muzica instrumentală. Dacă un violonist studiază Istoria muzicii, va găsi numeroase documente care atestă faptul că mulți dintre artiștii violoniști de abia așteptau să își etaleze tehnica, mai ales când interpretau compoziții dificile, pline de virtuozitate. În muzica Rock, dacă studiem istoria chitarei electrice, vom constata că situațiile sunt identice. Marii chitariști au fost întotdeauna dornici să își etaleze virtuozitatea. Trebuie să existe un raport echilibrat între actul de transmitere a muzicii și etalarea virtuozității. Este impresionant să cânți într-adevăr bine, să fii un virtuoz al instrumentului tău, dar e bine să ai și profunzime interpretativă. Consider că Paganini a fost primul « star rock » al vremii sale, a influențat atât de mulți muzicieni care s-au afirmat chiar până în zilele noastre, datorită lui a devenit important să fii nu numai un mare muzician, ci și să știi cum să atragi audiența. Cred că acest aspect din urmă nu are nimic de-a face cu profunzimea atât de caracteristică numeroaselor capodopere muzicale, dar să fii virtuoz, și showman, contează enorm în acțiunea de captare a interesului publicului. Ambele capitole, atât profunzimea interpretativă, cât și virtuozitatea, sunt importante. Oricum, spectatorii vor continua să asculte și lucrări pline de profunzime, lipsite total de o „strălucire” exterioară gratuită.

Îmi place să ascult acest gen de muzică, heavy metal, altminteri nu l-aș fi inclus în album. Este o ocazie minunată să pot cânta muzica pe care o ascult cu atâta plăcere. Firește, și creațiile clasice ocupă un loc important în viața mea, dar un asemenea proiect, „Rock Symphonies”, înseamnă pentru mine o aventură muzicală în care pot explora, într-un mod cu totul diferit, posibilitățile instrumentului meu. Dacă ne întoarcem în istoria violonisticii, constatăm că Paganini a utilizat cele mai iubite melodii din acele vremuri și a compus în jurul lor diverse variațiuni, știind să le adapteze posibilităților de exprimare ale viorii. Pentru un violonist virtuoz a devenit ceva cât se poate de obișnuit să preia în creațiile sale cele mai îndrăgite melodii ale momentului. Într-un fel, s-ar putea spune că sunt un violonist mult mai tradiționalist decât ar putea crede lumea.

Ca interpret, eu trebuie să creez de fiecare dată proiecte muzicale interesante pentru audiență. Este un proces continuu.

Sunt o persoană plină de spirit. Nu sunt un om religios, dar cred că tot ceea ce face o persoană îi poate afecta pe cei din jurul ei. Dacă ai o energie pozitivă, răspândești lucruri plăcute celor de lângă tine. De asemenea, cred că oamenii care se plâng de necazurile și de problemele lor nu vor reuși niciodată să își ducă scopurile la bun sfârșit. În acest caz este vorba despre o energie negativă care persistă și nu poate conduce la nimic bun. Dacă ai o atitudine potrivită poți face orice îți dorești în viață.

Este important să reușești să găsești echilibrul. În fiecare zi trebuie să cauți ceva care să îți aducă fericire și echilibru. Cred că scopul esențial este de a găsi echilibrul între muncă și timpul liber” spune violonistul David Garrett. (fragmente din dialogul cu Călin Pacatiuș, realizator emisiuni muzicale specializate, Radio Timișoara)

Ascultați interviul cu violonistul David Garrett (interviu difuzat în emisiunea „Contemplații simfonice”, realizator Călin Pacatiuș, Radio Timișoara):

Născut pe 4 septembrie 1980, la Aachen, în Germania, David Garrett a primit prima sa vioară la vârsta de patru ani şi a debutat pe scena Hamburg Philharmonic la zece ani. La 13 ani, este cel mai tânăr artist care semnează un contract în exclusivitate cu Deutsche Grammophon, sub pseudonimul David Garrett, după numele de familie al mamei sale, de origine americană.

În 1999, hotărăște să se mute la New York, pentru a studia muzicologie şi compoziţie, dar şi pentru a-şi perfecţiona tehnica, devenind student al lui Itzhak Perlman, la Juilliard School. În 2003, câştigă renumitul Concurs de Compoziţie de la Juilliard, cu o fugă compusă în stilul lui Johann Sebastian Bach.

După încheierea studiilor, violonistul se dedică apropierii tinerilor de muzica clasică, combinând elemente clasice cu cele pop, rock, și rhythm & blues.

David Garrett strălucește și în înregistrările sale, pentru care a fost lăudat şi a primit sprijinul unor virtuozi precum Isaac Stern, Yehudi Menuhin şi, mai ales, Ida Haendel.

Artistul a fost răsplătit cu un premiu ECHO Classic 2008 la categoria „Classic without Borders”.

În 2011, primește două premii ECHO pentru „Rock Symphonies”, iar DVD-ul „David Garrett: Rock Symphonies – Open Air Live” a fost premiat la categoria „Best Domestic DVD Production” şi a luat distincţia „Best Artist”, la categoria „Rock/Pop Domestic”.

David Garrett cântă pe un Stradivarius din 1716.

Este un mare admirator al lui George Enescu, căruia îi studiază și interpretează compozițiile, participând la Festivalul Internațional „George Enescu”. (sursa info/Casa de Cultură a Municipiului Timișoara)

Afișe: Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Sursa foto : arhiva personală Călin Pacatiuș, din Festivalul Internațional „George Enescu”, București.

 

Teatrul Național îi readuce la Timișoara pe John Malkovich și Pippo Delbono. Ada Hausvater: Teatrul este nemuritor
Cultură joi, 27 martie 2025, 12:44

Teatrul Național îi readuce la Timișoara pe John Malkovich și Pippo Delbono. Ada Hausvater: Teatrul este nemuritor

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul a evoluat odată cu societatea. Dacă în Grecia Antică tragedia și comedia erau folosite atât...

Teatrul Național îi readuce la Timișoara pe John Malkovich și Pippo Delbono. Ada Hausvater: Teatrul este nemuritor
„Richard al III-lea”, premieră la Teatrul Național Timișoara
Cultură marți, 25 martie 2025, 11:27

„Richard al III-lea”, premieră la Teatrul Național Timișoara

Teatrul Național din Timișoara propune o nouă premieră din dramaturgia lui William Shakespeare. Spectacolul „Richard al III-lea”, în regia...

„Richard al III-lea”, premieră la Teatrul Național Timișoara
bookfest 2025
Cultură luni, 24 martie 2025, 13:22

Personalitățile Banatului cultural vin la Bookfest Timișoara

Vizitatorii sunt așteptați pentru patru zile de evenimente culturale de înaltă ținută, lansări de carte, sesiuni de autografe, întâlniri cu...

Personalitățile Banatului cultural vin la Bookfest Timișoara
visuali italiane
Cultură luni, 24 martie 2025, 12:05

Visuali Italiane 2025 aduce la Timișoara cele mai noi filme italiene

Publicul cinefil va descoperi regizori tineri și debutanți îndrăzneți, alături de nume mari și actori de top. Festivalul „Visuali Italiane...

Visuali Italiane 2025 aduce la Timișoara cele mai noi filme italiene
Cultură vineri, 21 martie 2025, 12:10

Concert aniversar la Opera Națională din Timișoara, dedicat lui Laszlo Rooth

Opera Naţională Română din Timişoara invită publicul meloman la concertul aniversar intitulat „Un secol de muzică”. Concertul, care...

Concert aniversar la Opera Națională din Timișoara, dedicat lui Laszlo Rooth
Cultură marți, 18 martie 2025, 09:37

“Armata de teracotă” de la muzeul din Arad, succes la public

Expoziţia inedită “Armata de teracotă” de la Complexul Muzeal Arad, aflată în premieră în ţara noastră, a fost vizitată de peste 5.000...

“Armata de teracotă” de la muzeul din Arad, succes la public
Cultură joi, 13 martie 2025, 20:02

Salonul de Carte Bookfest 2025 la Timișoara / PROGRAM

Timp de patru zile, din 27 până în 30 martie, vizitatorii vor găsi cele mai bune cărți la cele mai bune prețuri și vor putea participa la...

Salonul de Carte Bookfest 2025 la Timișoara / PROGRAM
Cultură duminică, 9 martie 2025, 16:58

INTERVIU | Arta românească pe scena internațională; performanța Galeriei Jecza din Timișoara

Galeria Jecza a reușit o performanță remarcabilă după ce Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York a achiziționat trei lucrări ale...

INTERVIU | Arta românească pe scena internațională; performanța Galeriei Jecza din Timișoara